Košarkaši BiH plasirali se na Eurobasket

Najefikasniji u reprezentaciji BiH ponovno bio Mirza Teletović sa 25 ubačenih poena (Anadolija)

Pobjedom nad Velikom Britanijom sa 74:68 (22:19, 19:18, 20:22, 13:9), trećom u kvalifikacijama ovog ljeta, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na europsko prvenstvo.

Iako su izabranici Duška Ivanovića na parketu Olimpijske dvorane „Mirza Delibašić“ na sarajevskoj Skenderiji vodili gotovo cijelu utakmicu, do pobjede su došli teže od očekivanog, jer su Britanci pružili žestok otpor, iako su ranije ostali bez šansi da se plasiraju na Eurobasket.

Bh. igrači su tokom cijele utakmice imali rezultatsku prednost, a ona je u pojedinim trenucima iznosila i 12 poena, pobjeda je odlučena u posljednjim minutama.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Mirza Teletović sa 25, Marko Šutalo sa 14 i Elmedin Kikanović sa 12 poena, dok su Britaniju predvodili Benjamin Mockford sa 19, Kieron Achara sa 13 i Kyle Johnson sa 12 poena.

Još utakmica protiv Islanda

S tri pobjede iz tri susreta reprezentacija BiH vodeća je u skupini A, ispred Islanda s kojim se za tri dana sastaje u posljednjem kolu.

„Ovi momci su zaslužili plasman na Eurobasket. U ovoj utakmici imali smo periode izvanredne igre, ali i periode padova. Na momente smo igrali timski dobro, ali nekad i previše individualno. Mislim da je ova utakmica trebala odlučivati o prvom mjestu, jer je Velika Britanija pokazala da je izvanredan tim“, rekao je nakon utakmice izbornik Ivanović, pohvalivši svoje izabranike za „izuzetan karakter i borbenost“.

Još nije poznato gdje će biti održan Eurobasket iduće godine, jer se zbog ratnih sukoba u Ukrajini odustalo od organizacije natjecanja u toj zemlji te će FIBA odluku donijeti tijekom rujna.

Za domaćinstvo se prijavilo osam zemalja – Hrvatska, Njemačka, Finska, Latvija, Francuska, Izrael, Poljska i Turska, a interes ih je pokazalo dvostruko više. Eurobasket 2015. igrat će se od 5. do 20. rujna iduće godine.

I Makedonija na Eurobasketu

Tijekom vikenda igrale su se kvalifikacijske utakmice i u drugim skupinama, a od reprezentacija iz regije u borbi za Eurobasket još su Crna Gora i Makedonija.

Makedonci su deklasirali Dansku sa 80:46 i trenutačno zauzimaju drugo mjesto s istim omjerom kao i prvoplasirana Belgija, no i jedni i drugi plasirali su se na europsko prvenstvo. Reprezentaciji Makedonije to je četvrti put uzastopno i peti put u povijesti.

Crnogorci su s rezultatom 84:73 pobijedili Bugarsku na gostovanju te su i oni drugi na ljestvici kolo prije kraja kvalifikacija. U predstojećem susretu protiv Nizozemske odlučit će o tome idu li i oni na smotru najboljih europskih reprezentacija ili ne.

Izvor: Al Jazeera i agencije