Košarkaši Hemofarma tek jutros izbavljeni

Tek rano ujutro, nakon četrdesetak sati provedenih zarobljeni u snježnim nanosima kod mjesta Drežnica, izbavljene su sve osobe.

“Oko 5 sati sve osobe koje su bile zarobljene u snježnim nanosima na magistralnom putu Mostar – Jablanica su izbavljene i dovedene na sigurno. Neki su smješteni u Drežnici, dok su drugi otišli kućama”, izjavio je Srećko Bošnjak, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Široki – Hemofarm u ponedjeljak

Utakmica 21. kola regionalne košarkaške ABA lige između Širokog i Hemofarma bit će odigrana u ponedjeljak u 17 sati.

Utakmica je trebala biti odigrana u nedjelju u Širokom Brijegu, ali je, zbog vremenskih neprilika koje su ovih dana pogodile cijelu Bosnu i Hercegovinu i region, odgođena za 6. februar, odlučilo je vodstvo ABA lige.

On je također potvrdio da su košarkaši Hemorfarma iz Vršca među izbavljenima.

Ovaj magistralni put se još uvijek čisti i iz policije apeliraju na građane da ne kreću na put ukoliko nije potrebno.

Veliki broj vozila ostao je zameten u snijegu na prometnici Jablanica – Mostar.

Košarkaši Hemofarma su proživjeli izuzetno težak dan, zavejani, bez hrane i vode, a na kraju im je i grijanje u autobusu prestalo raditi.

Kako nam je javio naš “svjedok” Dino Šestić kolona je sinoć stigla do pred Mostar (među njima i košarkaši Hemofarma) ali su zbog nekih neznanih razloga vraćeni nazad. “Ja mislim da je u pitanju šleper sa prikolicom koji je prošao magistralom prije nekih sat vremena i mislim da se prevrnuo i blokirao cestu”.

Snježni nanosi i lavine

Blokirani, zbog snježnih nanosa i lavina na cesti 20-tak kilometara sjeverno od Mostara, nisu se ni u subotu kasno navečer mogli probiti strojevi za čišćenja snijega, zbog ekstremnih uvjeta i loše opremljenosti, ali su im u pomoć pristigli mještani obližnjih naselja.

Prema riječima direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a Vladimira Babića, jedna je ralica koja je radila na rašćišćavanju u kvaru, što također ometa napore službi da pomognu osobama koje su zametene u snijegu.

“Sve se to odvija jako sporo, slaba opremljenost i neorganiziranost, sve to razlog je što su ti ljudi i dalje u snijegu”, rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, postoje obećanja vojske, specijalne policije i pripadnika evropskih mirovnih snaga (Eufor) da će se toekom dana uključiti u spašavanja zarobljenih osoba.

Babić je dodao da je više djece i starijih osoba zarobljeno u snježnim nanosima, kao i autobus s košarkašima Hemofarma iz Vršca, koji su krenuli odigrati susret regionalne ABA lige u košarci u Širokom Brijegu s istoimenom ekipom.

U pomoć su blokiranim osobama pristupili mještani naselja sjeverno od Mostara, donoseći im hranu i tople napitke.

Stanje prirodne nesreće

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u subotu na telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće te zatražila uključivanje javnih poduzeća i privatnih tvrtki u raščišćavanje prometnica.

Posebno je teško u Hercegovini, gdje je i prilaz Kliničkoj bolnici u Mostaru omogućen u subotu tek iza 15 sati, te je tek tada dopremljena hrana.

Iz Hitne službe u Mostaru izvještavaju da su nemoćni, iako im pomažu i pripadnici Gorske službe spašavanja, jer su ulice neprohodne.

Više općina, poput Neuma, Stoca, Ravnog, potpuno je prometno odsječeno od ostatka svijeta.

Izvor: Agencije