Košarkašice Katara odbile skinuti hidžab

Od katarskih košarkašica je traženo da skinu hidžabe prije početka meča prvog kola protiv Mongolije u srijedu, no one su odlučile predati duel (AFP)

Katar je povukao svoj tim sa turnira košarkašica na Azijskim igrama u četvrtak nakon što je odbio povinuti se međunarodnim pravilima koja brane nastup igračica sa hidžabom, a organizatori kažu kako su nemoćni da bilo šta urade, prenosi Reuters.

Od katarskih košarkašica je traženo da skinu hidžabe prije početka meča prvog kola protiv Mongolije u srijedu, no one su odlučile predati duel. Prema pravilima Međunarodne košarkaške asocijacije FIBA, odnosno Članu 4.2.2 igračice ne smiju nositi „opremu za glavu, ukrase u kosi i nakit“.

Pošto nije bilo naznaka ublažavanja ovog pravila pred današnji meč sa Nepalom, Katar se odlučio povući sa ovog turnira na 17. Azijadi koja se vodi pod sloganom „Različitost ovdje sja“ i čiji je domaćin Južna Koreja.

„Odlučili smo da se ne takmičimo na ostatku turnira košarkašica Azijskih igara“, kratko je za Reuters telefonom kazao pomoćnik u katarskom Nacionalnom olimpijskom komitetu.

Testna faza

Igračice Nepala izašle su na parket dvorane Samsan World Gymnasium, gdje su provele 15 minuta dok nije proglašena predaja. Obje utakmice Katara ubilježene su kao porazi 0:20 na zvaničnoj internetskoj stranici.

Nošenje hidžaba postalo je vruća tema u sportu proteklih godina jer se muslimanske sportašice žale da su žrtve diskriminacije.

Džudistkinja Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani bila je u centru pažnje tokom Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu kada je Saudijska Arabija zahtijevala da joj se dozvoli nošenje šala tokom takmičenja.

Svjetska kuća košarke FIBA ovog mjeseca je uvela dvogodišnju testnu fazu tokom koje, u nacionalnim prvenstvima samo, košarkašice mogu nositi hidžab. Međunarodna takmičenja, poput Azijskih igara, tek kasnije će biti eventualno odobrena.

Izvor: Agencije