Košarkaški savez BiH odbija navode o ucjenama

Nurkić nastupa za NBA klub Denver Nuggets (Getty Images)

Nakon navoda menadžera bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića o ucjenama i problemima sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine (KSBiH), kontaktirali smo čelne ljude ove organizacije, koji su istakli kako nemaju problem sa igračem NBA ligaša Denver Nuggetsa, ali da svi igrači moraju poštovati selektora, njegov poziv, saigrače i publiku.

Generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović kategorično negira navode menadžera Enesa Trnovčevića o ucjenama.

„To je velika laž. Mi se nakon tog utorka, kada (Nurkić) nije došao više nismo čuli. On se nikome nije htio javiti, apsolutno nikome. Ističem, mi nemamo problem sa Jusufom Nurkićem, on će dobiti poziv selektora kome se treba odazvati. Ako ga selektor izabere, on će biti u timu i ima da poštuje selektora, svoje saigrače i, naravno, doktorski tim. Prema FIBA-inim pravilima, ukoliko je igrač povrijeđen mora doći doktorima reprezentacije, da ga oni pregledaju i eventualno oslobode angažmana, a ne da imaju svog doktora koji će napisati nalaze i poslati“, ističe Mahmutović, te dodaje kako je uloga KSBiH samo da obavijesti koji se igrač odazvao, koji nije i zbog čega.

Konaković: Niko više neće voditi igrače iz BiH

Za reakciju na istupu Nurkićevog menadžera Trnovčevića kontaktirali smo i predsjednika KSBiH Elmedina Konakovića, koji je bio veoma kratak i direktan.

„On je neko o kome ne želim da govorim. Vodio je igrače decenijama iz Bosne i Hercegovine i mi smo to zaustavili. Više to ni Enes ni bilo ko drugi neće raditi. To šta on misli o KSBiH potpuno me ne zanima“, rekao je.

Slušati selektora

Kaže kako je najbitnije da igrač sluša selektora BiH Duška Ivanovića, jer ako bude radio sve kako treba i slušao, sve što priča Nurkićev „menadžer je nebitno“. Mahmutović ukazuje na drugi aspekt cijele priče o Nurkiću i njegovom menadžeru Trnovčeviću.

„Menadžerima se ne sviđa što ne mogu prići reprezentaciji, mi ne kontaktiramo sa menadžerima. Mi zovemo igrače, šaljemo pozive na klubove i na igrače, to rade svi savezi. Igrači dolaze i igraju, a to što bi možda menadžeri htjeli imati utjecaj na savezi – to neće moći dok smo mi tu.“

„Ne trebaju ih menadžeri štititi od nas, jer nema tu ugovora, novca i zato nema prostora za menadžera, osim ako hoćete nešto da mutite. Igrači se odazivaju, igraju srcem za reprezentaciju, brane svoju državu“, kaže generalni sekretar KSBiH.

Povreda i kilaža

Trnovčević je kazao kako je Nurkić dobio poziv za reprezentaciju tako što je on pozvao tadašnjeg selektora Acu Petrovića da ga pogleda na utakmici, te da ga je menadžer na taj način „otkrio“. Čelnik KSBiH ističe kako činjenice pokazuju drugačije.

„Prva utakmica koju je odigrao 40 minuta je bilo u reprezentaciji U18 prije tri godine“, ističe Mahmutović, dodavši kako je tada Nurkić bio anoniman i imao problema sa povredom i kilažom.

„Došao je ovdje 12 dana prije, povrijeđen, liječio se, mršao, bio na treninzima i igrao prvi put u životu zvaničnu utakmicu sa većom minutažom. Bio je 15 kilograma deblji, imao je povredu, napravljen mu je program za mršanje. Tada je KSBiH bio korektan, pa mu je dozvolio da dođe sedam dana iza svih reprezentativaca, zato što je imao dužu sezonu, pa smo mu dali da se malo odmori.“

„Mladi reprezentativci su došli 20 dana prije seniora, Mirza (Teletović) je prije njega počeo trenirati i to pokazuje da smo bili uviđajni. To što je napustio savez i što i on i njegov menadžer misle da je to uredu, da vas niko ne pogleda od naših doktora… Poliklinika Sunce ima najmoderniju magnetnu rezonancu u Evropi. Ne vidim razlog da neko može odlaziti kada hoće, volio bih znati makar jedan primjer iz Evrope da igrači odlaze, pa se javljaju i kažu: ‘Mi ćemo vam poslati nalaze…'“

Pripreme javnosti

Generalni sekretar KSBiH kaže kako je Savez već tada privilegirao Nurkića, dozvolivši mu da dođe sedam dana kasnije kako bi se odmorio.

Mahmutović kaže da je na javnosti da procijeni, na osnovu činjenica, šta se desilo, ukoliko Nurkić odluči da se ne odazove pozivu selektora Ivanovića.

„Ako menadžer priprema javnost da on neće doći zbog neke naše krivice – javnost nek prosudi. Naše je da ga pozovemo, njegovo da se odazove. Neće moći, ni on ni bilo ko drugi, odlaziti i dolaziti u reprezentaciju kada im je ćejf, zato što je to on, njegov menadžer ili bilo ko drugi njegov tako zamislio. To neće moći nijedan reprezentativac“, rekao je Mahmutović.

Izvor: Al Jazeera