Kosmos u blokadi, radnici bez plata

Poduzeća koja se bave proizvodnjom oružja u Bosni i Hercegovini posljednjih godina su u usponu.

Samo lani izvezli su 70 milijuna eura vrijedne proizvode. No, banjalučki zrakoplovni zavod Kosmos, u vlasništvu entitetske vlade Republike Srpske, i dalje se bori za opstanak.

Prije rata, 1.600 radnika proizvodilo je raketne sustave, radare i pokretne piste. Sada posla nema ni za njih 229.

Prije godinu radnici banjalučkog Kosmosa organizirali su prosvjede zbog kašnjenja plaća. Bili su u štrajku pet mjeseci. Na njihov zahtjev je vlasnik, Vlada entiteta Republika Srpska, imenovao novu upravu.

Doprinosi nisu uplaćeni devet godina

Sada je situacija, kažu, još lošija. Radnici ne žele pred kamere. Tek manji broj radi, ostali su na godišnjem odmoru ili čekanju.

Predsjednik Sindikata Kosmosa, Vinko Rodić, podsjeća da im doprinosi nisu uplaćeni devet godina. Neki od njegovih kolega čekaju 23 plaće.

“Ako vam kažem da smo od maja prošle godine do danas dobili tri plate. Zadnju smo dobili 30.12. prošle godine. Možete i sami zamisliti”, kaže Rodić.

Razlog je, kaže Uprava, blokada računa tvrtke, nakon zahtjeva radnika za naplatu prema sudskim odlukama.

Prije toga blokirala ih je i privremeno i Poreska uprava. U Kosmosu”kažu da kratkoročni dug iznosi 7,7 milijuna eura.

“Detaljno smo analizirali i naše obaveze i naše mogućnosti i uputili Vladi prijedlog da uđemo u fazu operativnog i finansijskog restrukturiranja preduzeća”, kaže v.d. direktora Kosmosa Dušan Vještica.

Odnosno predstečajnog postupka. Ako ga Vlada RS-a prihvati, tvrdi Uprava, u tom periodu pokušali bi riješiti postojeći kratkoročni dug.

Sindikat za sada ne odbacuje podršku prijedlogu predstečaja. Pribojavaju se stečaja i nemogućnosti naplate zaostalih plaća, kao i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno.

Uprava: Poslovni partneri imaju strpljenja

Često trošak liječenja sada dogovaraju izravno s Fondom zdravstvenog osiguranja.

“Najčešće izađu u susret, ako su hitni slučajevi. Ako ne, radnici sami…Sad, nemojte me pitati odakle, jer to ni sam ne znam…Sami plaćaju te troškove liječenja i onda te račune dostavljaju u firmu”, navodi Rodić.

Uprava tvrdi kako ih podržava većina poslovnih partnera.

“Imaju razumijevanja, imaju strpljenja. Kosmos sa svojim poslovnim partnerima ne sarađuje od juče. Ovo je kompanija koja egzistira 60 godina, koja ima širom svijeta izgrađeni poslovni imidž, tako da ništa od započetih, dogovorenih i budućih poslova neće propasti”, tvrdi Vještica.

“U narednih mjesec dana uprava preduzeća očekuje da će postići dogovor i sa radnicima i sa drugim povjeriocima o tome kako će i kojom brzinom isplaćivati dugovanja koja su se gomilala godinama. Kažu da od toga zavisi opstanak preduzeća. Vjeruju da Kosmos može da nastavi da radi, a i predstavnici Sindikata poručuju da stečaj nije rješenje jer, kako kažu, preduzeće nije mrtvo”, izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera