Kosor: Nećemo dolaziti u Beograd po savjet

Kosor: Komentar na reakciju srbijanskog šefa diplomatije na njenu posjetu Kosovu (EPA)

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da neki političari u Hrvatskoj i Srbiji ni 20 godina od samostalnosti Hrvatske ne mogu shvatiti da hrvatski narod i hrvatski premijeri „više neće dolaziti u Beograd da pitaju za savjet, molbu ili dopuštenje” da nešto urade.

„Ta su se vremena, na sreću, zauvijek završila”, rekla je Kosorova novinarima upitana da prokomentira izjavu srbijanskog šefa diplomatije Vuka Jeremića povodom njene posjete Kosovu.

Kosor je u Prištini izjavila da je Hrvatska najveći prijatelj Kosovu u regionu. Na pitanje novinara da prokomentira njenu izjavu o Kosovu, Jeremić je u četvrtak u Banjaluci rekao da „kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji“.

Predsjednik Srbije Boris Tadić zatim je izjavio da „partnerstvo Hrvata i Albanaca ne sme da se gradi na štetu trećeg, u ovom slučaju srpskog naroda“ i dodao da premijerki Kosor raspirivanje starih neprijateljstava služi za ostvarivanje finansijske koristi Hrvatske.

Izjavu Jadranke Kosor kritizirao je i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.

U polemiku nastalu na relaciji Beograd-Zagreb po pitanju Kosova uključio se i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je dao nedvosmislenu podršku Kosor.

„Potpuno je jasno da Hrvatska vodi principijelnu politiku koja sa svim svojim susjedima, naravno, i sa Srbijom, želi što bolje odnose, a s druge strane, mi smo priznali Kosovo i tako se i ponašamo,“ rekao je u Dubrovniku. „Mislim je da cjelokupna naša vanjska politika, pa i ona regionalna, koja je u nadležnosti Vlade i mene kao predsjednika Republike na tom tragu te da nema razloga da itko bude nezadovoljan onim što je rekla gospođa premijerka.“

Izvor: Al Jazeera i agencije