Kosor negira da govori suprotno od HDZ-a

Bivša predsjednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor je u srijedu izjavila da nije detuđmanizirala i dekroatizirala HDZ, odbacivši, kako je rekla, objede i insinuacije nekih stranačkih kolega da u svojim javnim istupima govori suprotno stavovima HDZ-a, prenosi Hina.

“O demokratizaciji HDZ-a i Hrvatske ne znam uopće što bih rekla, jer ne razumijem što znači taj pojam. Hrvatstvo se dokazuje poštenim radom, kada si političar, naravno, borbom protiv korupcije i kriminala i čestitim radom za dobrobit države. Što se tiče detuđmanizacije, to apsolutno ne prihvaćam, jer to naprosto nije točno”, izjavila je ona novinarima u Hrvatskom saboru.

Na pitanje očekuje li da će je HDZ-ov Visoki časni sud, zbog njenih javnih nastupa, isključiti iz stranke, poručila je kako je na te nastupe bila ponukana napadima nekih stranačkih kolega, poput Dubravke Šuice, koja ju je optužila da stoji iza negativnih medijskih napisa i priloga o HDZ-u.

“Ona je potpredsjednica stranke i sigurno da to nije učinila bez dogovora s vrhom stranke. Na to sam naprosto morala odgovoriti. To nije točno, to nije istina”, istaknula je Kosor.

Dodala je da u medijima nastupa samo kada je novinari pitaju te naglasila kako će i dalje govoriti o stvarima za koje smatra da su relevantne za državu.

“Ja sam kao zastupnica plaćena da govorim. Bila sam na raspravi o proračunu, raspravljala sam, branila neke članove HDZ-a, moje bivše ministre od napada premijera [Zorana] Milanovića, bila sam ovdje na raspravi, neki drugi zastupnici koji jednako tako ovdje dobivaju plaću nisu bili na raspravi”, kazala je i potvrdno odgovorila na pitanje misli li na predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Medijski istupi

Istaknula je kako nije frustrirana, kao što to tvrdi Karmarko, već da je vrlo stabilna kao osoba.

“Naravno da je bilo teško izgubiti izbore, ja sam sada dobro, ja sam stabilno, mislim da kvalitetno i pošteno radim svoj posao zastupnice u Hrvatskom saboru i tako će biti i u budućnosti”, poručila je.

Izrazila je uvjerenje da će Visoki sud časti i Predsjedništvo HDZ-a napraviti sve u najboljem interesu stranke, a upitana strahuje li od isključenja iz HDZ-a, odgovorila je: “Što bude, bit će.”

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ranije u srijedu je izjavio kako medijski istupi Jadranke Kosor ne štete stranci, već samo njoj, s obzirom na to da se stranka uoči lokalnih izbora ukrupnjava.

“Ona nije prestala pričati otkada je izgubila stranačke izbore, a u stranci nitko nikome ništa ne zabranjuje”, rekao je Karamarko, odbacujući optužbe bivše hrvatske premijerke i nekadašnje predsjednice HDZ-a u jednom sedmičniku kako joj on brani govoriti.

Mišljenja je, međutim, kako takve izjave ne daje neko ko je član stranke, nego neko neovisan, ili, kako je kazao, neko jako, jako ovisan, samo ne zna o kome.

‘Radi se o frustracijama’

Prisjećajući se vremena kada je Kosor bila na čelu HDZ-a, Karamarko se zapitao ko je tada mogao davati slične izjave a da je ostao nekažnjen.

“Očito se radi o nekim frustracijama. Ne bih ulazio dalje u obrazloženje zbog čega, a ne bih ulazio čak ni u polemiku s njome. Međutim, hoće li će Sud časti imati posla s ovim slučajem ne bih prejudicirao, a to ćemo znati ovih dana”, izjavio je.

Na pitanje novinara hoće li on lično tražiti da se provjeri ima li u njenom istupu razloga za kažnjavanje, Karamarko je odgovorio kako on nije Sud časti.

“Ja ne presuđujem, a Sud časti ima svoj pravilnik kako radi i oni će po tome postupiti. Prema tome, ja nisam taj koji odlučuje”, poručio je.

Odbacio je i medijska nagađanja kako ne kontrolira Klub HDZ-a u Saboru, rekavši kako je i to dio priče koja bi ih trebala pokolebati uoči lokalnih izbora.

Nemamo vic-mahera

“U ovom klubu rade ljudi koji su jako savjesni i jako sam zadovoljan njihovim radom. Mi nemamo one koji galame i nemamo previše vic-mahera i onih koji na pogrešan način pokušavaju privući pozornost na sebe, već imamo ljude koji studiozno proučavaju zakone, prijedloge i materijale i o tome raspravljaju”, rekao je Karamarko.

Opovrgnuo je i medijska nagađanja kako je odlučeno da kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu bude Margareta Mađerić da bi se indirektno dala podrška aktuelnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

“Gospođa Mađerić je dva mandata u Gradskoj skupštini. Verzirana je i zna puno o problemima Zagrebačkog holdinga. Bilo je puno imena u opticaju, ali na kraju smo ipak odlučili da to bude novo lice”, poručio je Karamarko, dodavši kako će Mađerić biti veliko iznenađenje.

Kada je riječ o lokalnim izborima, Karamarko je rekao da HDZ mora djelovati kapilarno i dizati stranku koja je bila zapuštena.

“Mi smo imali problem da za nas nisu glasovali ni naši članovi i zbog toga smo izgubili izbore. Moramo oživjeti stranku i dobiti što kvalitetniji rezultat na lokalnim izborima”, poručio je, dodavši da stranka raste te da HDZ ima 7.000 do 8.000 novih mladih članova, a možda i više jer, kako tvrdi, novi podaci nisu ažurirani.

Izvor: Agencije