Kosor Sanaderu: Nije riječ o političkom progonu

Kosor i Sanader bili su vrlo bliski saradnici u vođenju hrvatske Vlade i HDZ-a (Reuters)

Na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju “Fimi media”, svjedočila je njegova nasljednica u vladi i na čelu Hrvatske demokratske zajednice – Jadranka Kosor.

U prvom suđenju Sanader je osuđen na 10 godina zatvora, ali je Vrhovni sud presudu ukinuo iz proceduralnih razloga, pa se suđenje ponavlja.

Fimi media je najveća korupcijska afera u Hrvatskoj, u kojoj su Ivo Sanader, njegova bivša stranka HDZ i nekoliko suradnika optuženi da su iz javnih poduzeća i ministarstava izvukli gotovo deset milijuna eura za osobne potrebe i za “crni stranački fond”.

Kosor je odbacila navode Sanaderove obrane da je riječ o političkom progonu.

No, Sanader tvrdi kako je riječ o političkom progonu iza kojeg stoji upravo Kosor, koju optužuje da je bila u dogovoru s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Ona je to odbacila.

Verbalni sukobi

Za vrijeme njezina svjedočenja, nekoliko puta su se u sudnici verbalno sukobili.

“Jeste li Bajiću rekli da, ukoliko ne pokrene protiv mene progon, neće biti izabran”, upitao je Sanader.

“Laž”, kratko je odgovorila Kosor.

“Jeste li poslali Bajića u američko veleposlanstvo, kao što je izvijestio WikiLeaks, da se raspita kako će Amerika reagirati ako se pokrene progon protiv mene”, postavio je novo pitanje Sanader.

“Kako bi bilo moguće da predsjednik vlade pošalje glavnog državnog odvjetnika bilo gdje? To je besmislica da bih ja mogla poslati bilo koga bilo gdje, a kamoli glavnog državnog odvjetnika”, odgovorila je Kosor.

Vratila bi novac donatorima

Prethodno je, u svom svjedočenju, Kosor kazala kako bi “s današnjim saznanjima i iskustvom” tražila da se donatorima vrati novac koji je prilikom razrješenja predao tadašnji stranački rizničar Mladen Barišić.

Riječ je o dva milijuna kuna (267.000 eura) i 300.000 eura koje je Barišić, sadašnji Sanaderov suoptuženik za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, prilikom razrješenja predao stranačkim čelnicima, a tadašnji glavni tajnik stranke Branko Bačić u dogovoru s Kosor predao ga Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Tužiteljstvo tvrdi da je riječ o novcu koji je prikupljen preko marketinške agencije Fimi media.

“Da sam imala saznanja koja imam danas vjerojatno bih predložila da se postupa drugačije. Tada nismo imali bilo kakve sumnje ili rezerve. Osluškivali smo bilo javnosti i informacije koje su dolazile sa svih stana”, kazala je Kosor na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na pitanja Sanaderove obrane Kosor je kazala kako je znala da taj novac nije bio evidentiran u stranačkim poslovnim knjigama, ali da joj ništa nije bilo sumnjivo jer je “Barišić rekao da je prikupljen od donatora”.

Izvor: Al Jazeera i agencije