Kosovo 14. decembra formira vojsku

Sjednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom bit će održana u subotu (EPA)

Prištinske vlasti za 14. decembar planiraju formiranje vojske Kosova, saopćeno je iz kabineta predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija, a vijest je potvrdila i Srpska lista, javljaju beogradski mediji pozivajući se na prištinsku Kohu.

“Tog datuma glasat ćemo o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, 14. decembra imat ćemo Vojsku Kosova”, napisao je Veseli na Facebooku.

Odbor za unutrašnje poslove kosovskog parlamenta izglasao je paket nacrta zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku. 

Prištinska Koha prenosi da su svi članovi tog odbora glasali “za”, a da predstavnici Srpske liste nisu ni prisustvovali sjednici. 

Koha online također je prenijela da je Veseli visokom komesaru za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU-a Johanesu Hahnu na današnjem sastanku rekao da je “nepošteno za građane Kosova da nakon ispunjenja potrebnih kriterija ostaju jedini izolirani na Balkanu”.

Što se dijaloga s Beogradom tiče, Veseli je, kako se navodi, rekao da je Priština posvećena postizanju konačnog sporazuma, koji će “jednom i zauvijek riješiti sva otvorena pitanja i istovremeno otvoriti put za pridruživanje Kosova Evropskoj uniji, UN-u, NATO-u i drugim organizacijama”.

Hahn upoznat s potezima Prištine

Prema saopćenju iz kabineta Veselija, predsjednik parlamenta upoznao je Hahna da će 14. decembra zastupnici glasati o transformaciji KSS-a u vojsku.

Navodi se da je on tom prilikom ocijenio da će to biti “važan korak za očuvanje mira na Balkanu, kao i jačanje partnerstva u NATO-u”.

Srpska lista navela je u saopćenju da kosovski političari jednostranim protivpravnim mjerama prijete miru. 

Dodaje se i da se time krše svi međunarodni akti koji su na snazi, počevši od rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Briselskog sporazuma, pa do Ustava Kosova. 

“Srpska lista najoštrije osuđuje ovakvo delovanje, i naglašavamo da naši poslanici nikada neće podržati formiranje nekakvih vojnih formacija. Istovremeno zahtevamo od međunarodne zajednice da najoštrije reaguje, ili da se javno izjasni kako nije sposobna da održi mir i red na ovim prostorima”, navodi se u saopćenju Srpske liste.

Izvor: Agencije