Kosovo: 911 osoba prijavilo se kao žrtve seksualnog nasilja tokom rata

Kosovo, Komisija, Seksualno nasilje
Vladinoj komisiji potrebno je da jedan slučaj razmatra i po četiri do pet puta (Anadolija)

Vladino povjerenstvo za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja u tijeku rata na Kosovu dosad je pozitivno riješila 195 slučajeva od ukupno 911 prijava od žrtava seksualnog nasilja, rečeno je u ponedjeljak nakon sastanka tog povjerenstva s Povjerenstvom za ljudska prava, spolnu ravnopravnost, nestale osobe i peticije Skupštine Kosova.

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, predsjednica Povjerenstva za ljudska prava, spolnu ravnopravnost, nestale osobe i peticije Duda Balje izjavila je kako je riječ o osjetljivom pitanju te poručila da će njezino Povjerenstvo učiniti sve što može da pomogne, prenosi Anadolija.

“Posjetili smo zemlje regije i razgovarali o ovome. Za nas, kao zemlju, bitno je da imamo bazu podataka. O onome što se dogodilo moramo pričati otvoreno. Malo je problematično jer je riječ o osjetljivoj temi, privatnoj stvari unutar obitelji, ali mi ćemo uraditi sve što možemo zajedno s Povjerenstvom da uradimo bazu podataka kako bismo imali više informacija”, kazala je Balje.

Podizanje svijesti žrtava i društva

Predsjednica Vladina Povjerenstva za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja tijekom rata na Kosovu Minire Begaj Balaj kazala je da je Povjerenstvo tijekom godinu dana rada imalo mnogo izazova jer nije lako razmotriti jedan takav slučaj.

Istaknula je kako je Povjerenstvu potrebno da jedan slučaj razmatra i po četiri do pet puta.

“Dosad na nivou zemlje imamo 911 prijava, od kojih smo za 195 slučajeva priznali status osobe silovane tijekom rata i većina od njih već prima mirovine u vrijednosti 230 eura. Imamo i jedan broj odbijenih, ali te stranke imaju prava tražiti ponovno razmatranje Povjerenstva ako imaju neki novi dokaz ili smatraju kako smo im učinili nepravdu”, kazala je Begaj.

Prema njezinim riječima, vrlo je važno da se kampanjama podigne svijest žrtava i cijelog društva o toj temi.

Status žrtve i penzija

Skupština Kosova 2014. usvojila je zakon kojim se silovanim ženama priznaje status žrtve i omogućava im da dobiju mjesečnu mirovinu.

Prema tom zakonu, formirano je deveteročlano povjerenstvo, koje je počelo s radom u veljači prošle godine.

Prema procjenama, na Kosovu je približno 20.000 osoba pretrpjelo seksualno nasilje tijekom posljednjeg rata.

Izvor: Agencije