Kosovo: Akcija protiv finansijera terorista

Kosovske vlasti obustavile su rad i blokirale račun za 14 nevladinih organizacija za koje se sumnja da su finansirale i podržavale terorističke organizacije.

Pod istragom je i blizu 100 građana Kosova koji se terete za boravak u Siriji ili vezu s radikalnim grupacijama.

Bajram Rexhepi, ministar unutrašnjih poslova, potvrdio je da se na Kosovu nastavlja policijska akcija pronalaska pojedinaca i organizacija koje se dovode u vezu s radikalnim grupama u Siriji i Iraku.

Uhapšeno 60 ljudi

Zatvaranje 14 nevladinih organizacija je nastavak policijske akcije koja je pokrenuta prije dva mjeseac, a tokom koje je do sada uhapšeno skoro 60 građana Kosova za koje se sumnja du su učestvali ili podsticali na odlazak u borbe na ratištima u Iraku i Siriji, javio je iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Prema policijskim zvaničnicima, broj kosovskih građana koji se bore na strani grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Nusra je gotovo 150 grđana Kosova,  a do sada ih je na ratištima u Siriji i Iraku ubijeno više od 20.

Tužilaštvo sumnja da je među onima koji su podsticali na odlazak na strana ratišta i sedam imama Islamske zajednice Kosova, koji se od prošle sedmice nalaze u zatvoru.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera