Kosovo će aplicirati za članstvo u Vijeću Evrope

Članstvo u Vijeću Evrope je u skladu s naporima za jačanje ljudskih prava i promociju demokratije, smatra Jahjaga (EPA)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocijenila je u Prištini kako je kosovsko članstvo u Vijeće Europe jedan od strateških ciljeva vanjske politike Kosova.

“Jačanje zaštite i poštivanje ljudskih prava koje će pridonijeti članstvu Kosova u Vijeću Europe mora biti i jedan je od prioriteta diplomatskog angažmana naše zemlje. Članstvo u toj organizaciji nam je hitno potrebno i usko je povezano s naporima za jačanje ljudskih prava, promicanje demokracije i usklađivanja s eurointegracijskim procesima”, poručila je Jahjaga sa skupa u organizaciji Prištinskog instituta za političke studije.

Navela je i kako će članstvo u Vijeću Europe omogućiti građanima Kosova, svim njegovim zajednicama, da se obrate Europskom sud za ljudska prava u Strasbourgu, nakon što budu iscrpljena pravna sredstva na Kosovu.

Prema njenim tvrdnjama, Kosovo je do sada dobilo potporu više od dvije trećine zemalja članica Vijeća Europe, koje su ga priznale, da se pridruži toj organizaciji.

Potvrdila je da će Kosovo i službeno uskoro podnijeti zahtjev za članstvo.

Hoxhaj: Zahtjev već u junu

Na istom skupu sudjelovao je i predsjednik Komisije za vanjske poslove Skupštine Kosova i bivši šef kosovske diplomacije Enver Hoxhaj, ustvrdivši kako će Kosovo već u lipnju podnijeti zahtjev za učlanjenje u Vijeće Europe, prenio je Radio Slobodna Europa.

“U ovom slučaju, izuzetno je značajan trenutak. Mislim da je lipanj vrijeme kada Kosovo treba podnijeti zahtjev za učlanjenje u Vijeće Europe”, rekao je Hoxhaj.

Iako su 34 države članice Vijeća Europe priznale Kosovo, prema njegovim riječima, postoje razlike u stavovima vlada i parlamentaraca tih država.

“Diplomacija je više kao jazz nego kao šah. Ona je prilagođavanje novim kompleksnim okolnostima i to definira vaš rezultat”, poručio je Hoxhaj, kako je objavljeno na profilu na Twitteru Prištinskog instituta za političke studije.

Izvor: Al Jazeera i agencije