Kosovo: Dogovor o carini, platforma sporna

Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja ulaziti na sjever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone (AP)

Radne grupe Beograda i Prištine postigle su u Briselu, kasno u utorak, saglasnost o naplati carina na integriranim prelazima između Srbije i Kosova i sporazum će biti provođen od četvrtka, rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

Thaci: Neostvariv plan Beograda

Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u srijedu da je plan predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za rješenje problema Kosova neostvariv i kao “nastavak starih planova Beograda u odnosu na Kosovo”, iako Nikolić još nije saopćio detalje platforme.

Thaci je na sjednici Vlade Kosova u Prištini ocijenio da je to antievropski plan, koji vraća Beograd nazad u procesu normalizacije odnosa s Prištinom, prenosi Tanjug.

“To je plan koji ni u kakvim okolnostima ne može ostvariti apetite nekom autonomijom na Kosovu ili teritorijalnom podjelom. To je antievropskih plan, plan protiv mira i stabilnosti na Kosovu i regionu”, rekao je on.

Thaci smatra da će taj projekat “ostati u fijokama želja Beograda, kao što su ostali neostvarive želje svi projekti od (Ilije) Garašanina do sadašnjeg predsjednika Nikolića”.

Kosovski premijer je ocijenio da su tri do sada održana susreta s premijerom Srbije Ivicom Dačićem imala za rezultat početak primjene Sporazuma o integriranom upravljanju prelazima (IBM), što je označilo “jasno postavljanje granice država Kosova i Srbije”.

“Vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone”, izjavio je Pavićević nakon maratonskih razgovora koji su, kako je rekao, počeli prije sedam dana.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine, te da se vodilo računa o interesima Srba na sjeveru kosova, ali i o mogućnostima zloupotreba slobodnog uvoza robe.

“Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima”, rekao je Pavićević.

Platforma za sjever

Reagirajući na pisanje beogradskih medija da Srbija u svojoj platformi predlaže neku vrstu entiteta za sjever Kosova, glasnogovornik predsjednice Kosova Atifete Jahjaga je ocijenio da je “platforma institucija Srbije za rješenje pitanja Kosova nelegalna i nelegitimna”, jer se odnosi na “teritoriju nezavisne države”.

Arber Vlahiu je, u izjavi za elektronsko izdanje prištinskog dnevnika Ekspres, ocijenio da je to prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

Beograd još nije usvojio državnu platformu za Kosovo, a prema saznanjima Večernjih novosti u njenom središtu nalazi se status sjevera Kosova i ideja da on dobije najširu moguću teritorijalnu, suštinsku autonomiju i da bude neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske.

“To bi podstaklo iseljavanje Srba prema sjeveru. Ne želimo da uništimo ono što smo do sada stvarali, uključivanje zajednica u institucije Republike Kosovo”, rekao je glasnogovornik kosovske predsjednice.

Premijer Srbije Ivica Dačić u utorak nije htio potvrditi niti demantirati medijske napise o platformi.

Dvostruki standardi 

Vlahiu je rekao da rješenja poput spomenute platforme ometaju normalizaciju odnosa i stvaraju dvostruke standarde za srpsku zajednicu na Kosovu.

“Prijedlog Srbije nije legalan niti legitiman, jer se odnosi na teritoriju druge, nezavisne i suverene države. Ovaj prijedlog predstavlja prepreku i procesu dijaloga koji se vodi u Briselu uz posredovanje Evropske unije i podršku Sjedinjenih Američkih Država”, kazao je Vlahiu.

On je rekao da se o unutrašnjim problemima Kosova neće raspravljati ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom.

Vlahiu kaže da se rješenja za općine na sjeveru Kosova nalaze u Ustavu Kosova i u procesu decentralizacije, koja je omogućila stvaranje novih općina sa srpskom većinom na teritoriji Kosova.

Izvor: Agencije