Kosovo: Drugi krug u šest općina, Srpska lista proglasila pobjedu

U šest najvećih opština bit će održan drugi krug izbora, što nije izvjesno za općinu Peć, gdje je veoma mala razlika u glasovima, rezultati su izlazne ankete koju su objavili kosovski mediji.

Srpska lista proglasila je pobjedu na lokalnim izborima u svim općinama sa srpskom većinom na Kosovu

Biračka mjesta na lokalnim izborima na Kosovu zatvorena su večeras u 19 sati.

Prema rezultatima koji se mogu naći na internetskoj stranici Centralne izborne komisije, nešto prije 19 sati, izlaznost je 43,85 posto.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pobjedu Srpskoj listi.

Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je novinarima, okupljenim ispred Izbornog štaba stranke, da je ta lista ostvarila uvjerljivu pobjedu od 80 posto u svih deset općina sa srpskom većinom na Kosovu.

“Biće drugog kruga, ali za četiri godine“, rekao je Rakić koji je uvjerljivo pobijedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima uvjerljivo pobijedio u trci za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice.

Drugi krug izbora bit će održan za četiri sedmice, javio je Stefan Goranović, reporter Al Jazeere.

Prema izlaznim anketama TV Klan Kosova najviše glasova u Prištini osvojio je Pokret Samoopredjeljenje (LVV). Njihov kandidat za gradonačelnika Shpend Ahmeti osvojio je 46,6 posto glasova, a izborna lista te partije osvojila je 39,5 posto.

U glavnom gradu Kosova pokret Samoopredjeljenje ići će u drugi krug sa Demokratskim savezom Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe, javio je Goranović.

U Mitrovici će Demokratska partija Kosova ići u drugi krug s Alijansom Novo Kosovo. U Gnjilanu Pokret Samoopredjeljenje sa Demokratskim savezom Kosova, a u Prizrenu Demokratska partija Kosova ide u drugi krug s Demokratskim savezom Kosova, saopćio je Goranović rezultate izlaznih anketa uz napomenu da se oni mogu promijeniti.

U Ferizaju u drugi krug glasanja idu kandidati Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, dok se u Đakovici takmiče kandidati Alijanse za budućnost Kosova i Alternative, nove stranke Mimoze Kusari Lile, prenijela je agencija Beta.

Najneizvesnija situacija je u Peći gde kandidati Demokratskog saveza Kosova, odnosno Alijanse za budućnost Kosova mogu pobijediti već u prvom krugu glasanja.

Šef posmatračke misije Evropske unije Alojz Peterle izjavio je ranije da posmatrači te misije izvještavaju da se na Kosovu izborni proces odvija bez problema.

“Postupci se poštuju i imamo informacije samo da je bilo nekih tehničkih problema”, rekao je Peterle, prenose kosovski mediji.

Prema njegovim riječima, izbori su počeli dobro, a nekoliko biračkih mjesta je otvoreno sa zakašnjenjem.

Najviša izlaznost je bila u Mamushi gdje je izlaznost 54,56 posto, a najniža je i dalje u Skenderaju, gdje je do 15 sati od 54.970 upisana izašlo svega 10.964 birača što je 19,95 posto.

Blokada prijelaza Jarinje

Prijelaz Jarinje bio je u blokadi više od tri sata, koliko je trajao uviđaj zbog pretresa autobusa s raseljenima koji su pošli da glasaju na lokalnim izborima na Kosovu.

U autobusa kragujevačkih tablica koji je oko podneva zaustavljen na prijelazu Jarinje na sjeveru Kosova potvrdio je za agenciju Beta zamjenik komandira kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti.

“Tri lica su zadržana u pritvoru radi uzimanja izjava”, rekao je Hoti i dodao da su specijalne jedinice policje tima deaktivirale pronađene eksplozivne naprave.

Na prijelazu je saobraćaj normaliziran oko 16 sati.

Treći izbori

Ovo su treći lokalni izbori od proglašenja nezavisnosti i, prema ocjenama analitičara, predstavljat će prvi test za vladu Ramusha Haradinaja.

Izbori se održavaju u 38 općina. Pravo glasa ima 1,9 miliona birača, a izbore prati više od 30.000 posmatrača.

U Sjevernoj Mitrovici zbog biračkog spiska kasnilo je otvaranje birališta u Gornjem Suvom Dolu, izjavio je predsjednik Općinske izborne komisije Sjeverne Mitrovice Slobodan Dimitrijević.

“Na tom biračkom mestu kasnilo se 45-50 minuta, međutim to uopšte nije dovelo ni do kakvog problema, iz razloga što u tom biračkom mestu, po biračkom spisku, glasa 177 birača. Našli smo spisak i sada glasanje tamo protiče normalno, kao i u celoj opštini”, rekao je Dimitrijević za Tanjug.

[Anadolija]

Izvor: Al Jazeera i agencije