Kosovo i Albanija ukidaju dvostruke kontrole na granici

Albanski ministar najavio je da će uskoro biti preduzete mnogo važnije mjere za uspostavljanje potpuno evropskih standarda na granici (Arhiva)

Prijelaz granice između Albanije i Kosova uskoro će biti pojednostavljen, najavila je zvanična Tirana.

Policije Kosova i Albanije obavljat će kontrolu vozila i putnika zajedno, najavio je u objavi na Twitteru ministar unutrašnjih poslova Albanije Sander Lleshaj.

“Značajne promjene u upravljanju granicom s Kosovom. Uklanjaju se dvostruke kontrole. Policije dvije zemlje zajednički će obavljati kontrolu po načelu ‘jedno zaustavljanje, jedna kontrola'”, piše Lleshaj.

Evropski standardi

Najavio je da će uskoro biti preduzete mnogo važnije mjere za uspostavljanje potpuno evropskih standarda na granici Albanije i Kosova.

Prištinska GazetaExpress prenijela je ranije da je u Skenderaju / Srbici ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko izjavio da od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova, dodajući da je riječ o odluci albanskog premijera Edija Rame.

Zvaničnici iz kabineta kosovskog premijera Ramusha Haradinaja potvrdili su kasnije da je takvoj ideji upravo on dao “zeleno svjetlo”.

Izvor: Agencije