Kosovo primljeno u UEFA

Fudbalska federacija Kosova je postala 55 punopravna članica Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Odluka o prijemu Kosova donijeta je kongresu UEFE koji se održava Budimpešti. Za prijem Kosova glasalo je 28 od ukupno 54 članica UEFA-e.

Prijemom Kosova u Evropsku fudbalsku asocijaciju okončala se izolacija kosovskog fudbala koja je trajala više od dvije decenije.

Odluka UEFA-e otvora put Kosovu za punopravno članstvo i u Svjetskoj fudbalskoj asocijaciji FIFA ali i uključivanje u kvalifikacije za Mundial u Rusiji 2018. godine.

FIFA je prije dvije godine dozvolila Kosovu odigravanje prijateljskih utakmica uz ograničenu upotreba simbola.

Više od dvije decenije fudbaleri Kosova očekivali su zvanične međunarodne nastupe. Tokom godina izolacije, kaže trener Afrim Toverlani, najteže je bilo kosovski fudbal održati u životu.

”Mnogi su tokom svih ovih godina žrtvovali mnogo, kako bi se fudbal na Kosovu održao u životu. I nakon rata smo imali dosta poteškoća jer nismo bili priznati u međunarodnim institucijama. Bilo je teško za sponzore i vlasnike klubova samo da daju, a da im se ništa ne vrati. Prijemom Kosova u međunarodnu federaciju, to će se promijeniti”, rekao je ranije Afrim Toverlani, trener fudbalskog kluba Feronikeli.

Odlukom FIFA-e Kosovska reprezentacija i klubovi mogli su da igraju samo prijateljske utakmice. Odluka UEFA-e o prijemu Kosova u ovu asocijaciju otvara put za punopravno članstvo i u FIFA-i, ali i uključivanje u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji 2018. godine.

”Šanse da 3. maja Kosovo postane punopravni član UEFA-e su veoma veoma dobre. Odmah nakon toga 12. maja putujemo za Meksiko gdje će se glasati o prijemu Kosova u FIFA-u”, kazao je ranije Eroll Salihu, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

Obogatiti evropski fudbal

Prijemu Kosova se nadao i Behar Maliqi, jedan o najboljih kosovskih fudbalera.

”Prijem Kosova u FIFA-u I UEFA-u značio bi bolje uslove i ugovore za nas igrače, također bit ćemo eksponirani i na međunarodnoj sceni. Ja imam 29 godina, za mene je možda malo kasno, ali imamo veoma dobre fudbalere koji će sigurno imati priliku da igraju za velike međunarodne klubove i time ćemo obogatiti evropski fudbal”, navodi Behar Maliqi.  

Generalni sekretar nacionalnog Fudbalskog saveza, glasanje o prijemu Kosova ocjenjuje historijskim i ističe da su kontaktirali sa najvećem brojem evropskih federacija kako bi osigurali njihovu podršku tjekom glasanja.       

”Na osnovu statuta i pravilnika UEFA-e prijem se vrši glasovima proste većine. Nama će biti potrebno 28 od ukupno 54 glasa sportske federacije. Među njima je 36 zemalja koje su već priznale državu Kosovo”, rekao je Eroll Salihu uoči glasanja.

„Prijem Fudbalskog saveza Kosova u Evropsku fudbalsku asocijaciju je osnovni preduslov za punopravno članstvo u Svetskoj fudbalskoj federaciji“, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera