Kosovo: Ispovijest Romkinje deportovane iz Francuske

Pariški srednjoškolci blokirali su u četvrtak ulaze više škola u francuskom glavnom gradu, protestujući protiv deportacija učenika strane nacionalnosti, koje su dospjele u žižu javnosti poslije protjerivanja 15-godišnje Romkinje s Kosova.

Leonardu Dibrani policija je uhapsila 9. oktobra tokom školskog izleta i deportovala na Kosovo zajedno sa roditeljima i petoro braće i sestara, što je izazvalo burnu reakciju javnosti i stavilo na muke francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa.

U subotu je još jedan 19-godišnji učenik pariške srednje škole deportovan u Armeniju.

Kritičari ističu nehuman način na koji se postupalo s Dibrani, koja je skinuta s autobusa punog školskih kolega. Ministar Valls, čiju ostavku traže demonstranti, je pokrenuo istragu povodom tog slučaja.

Žele se vratiti u Francusku

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj u Mitrovici je posjetio porodicu Dibrani, koja se nada da će steći uslove za povratak u Francusku.

Leonarda Dibrani ispričala je trenutak kada su policajci došli po nju u školski autobus. Rekla je da se na Kosovu ne osjeća kao kod kuće i  da je njen dom u Francuskoj.


Protest francuskih učenika

“Pitali su mogu li razgovarati s vozačem, razgovarali su s njim, zaustavili autobus i došli s gospodinom koji se brine o našim papirima. On me primio za ramena i rekao, ‘nemaš izbora, moraš otići’. Htjela sam se oprostiti s prijateljima, ali nisam imala vremena. Primili su me za ruku i rekli, nemamo vremena, idemo. Otišli smo u policijsku stanicu. Ondje su me slikali i ispitivali”, kazala je Leonarda Dibrani.

Leonardin otac emigrirao je sa Kosova u Italiju kao devetogodišnji dječak. Kasnije je u Italiji upoznao suprugu i zasnovao porodicu.

Porodica Dibrani iz Italije je emigrirala u Francusku prije pet godina. U Francuskoj su se prijavili kao izbjeglice, rekavši da su živjeli u Srbiji.

Francuska je zaključila da su stečeni uslovi za povratak porodice Dibrani na Kosovo, pa su protjerani, javio je Ahmetaj.

Osim Leonardinog oca, nijedan član porodice Dibrani nije boravio na Kosovu, te ne znaju albanski jezik.

U Parizu, prema saopštenju gradskih  obrazovnih vlasti, do protesta je došlo u 14 škola. Prema riječima Stevena Nassirija, portparola Sindikata zaposlenih u srednjim školama FIDL, učenici traže da se njihove deportovane kolege strane nacionalnosti vrate u Francusku, “pošto svako ima pravo na obrazovanje”.

Ministar Valls se povodom slučaja Dibrani našao na udaru kritike i svoje Socijalističke stranke.

On smatra da je deportacija Leonarde, njenih roditelja i petero braće i sestara potpuno legalna i u skladu sa procedurom, jer je toj porodici, koja je u Francuskoj boravila skoro pet godina, odbijen zahtjev za azil.

Poslanici francuske opozicije daju podršku Vallsu, ističući da bi opoziv protjerivanja poslao štetnu poruku kako su ilegalni imigranti u Francuskoj dobrodošli.

Prošlog mjeseca je ministar Valls izjavio kako većina od 20.000 francuskih Roma nema namjeru integracije u društvo, pa bi ih zbog toga trebalo vratiti u zemlje porijekla.

Srednjoškolac Romain Desprez učestvovao je na demonstracijama, gdje je izjavio:

“Svima se treba dati šansa. Svi trebaju imati pravo na posao, život, imati djecu, živjeti normalno. I kada to pokušaju, Francuska ih odbija. To nije moja zemlja! To nije socijalistička stranka, to nisam ja!”

U ljeto 2010. bivši francuski predsjednik, inače konzervativac, deportovao je10.000 bugarskih i rumunskih Roma, na užasavanje Evropske unije, koja je to nazvala sramotom.

Sada se francuska socijalistička Vlada, iako ne u istim razmjerima, također ne suspreže od istog.

Valls: Postupio sam po zakonu

“Izbacivanje Leonarde je šokantno jer je učinjeno u školskom okruženju, tim više jer državne škole njeguju vrijednosti inkluzije i zajedničkog življenja, tako da se to ne može tolerisati. Svi bi trebali imati pravo na obrazovanje, zato su srednjoškolci i studenti ovdje”, rekao je Ivan Dementhon, predsjednik Udruženja srednjoškolaca.

Premijer Jean Marc Ayrault u nacionalnoj Skupštini pravdao je postupke ministra unutrašnjih poslova.

“Ako je napravljena greška, nalog za otpremanje iz zemlje će biti otkazan, ta porodica će se vratiti, a situacija će biti preispitana”, rekao je on.

Valls je rekao da se primijenio zakon kada neko više nema pravo ostati na francuskom tlu – a to je deportacija izvan granica.

Naveo je da je porodica Dibrani nekoliko puta odbila otići iz Francuske. Predsjednik francuske Skupštine Claude Bartolone upozorio je da postoji zakon, ali da postoje također i vrijednosti koje francuska ljevica ne smije nikada kompromitovati.

Izvor: Al Jazeera i agencije