Kosovo korak bliže eurointegracijama

Očekuje se da će se u junu obaviti i zvanično potpisivanje SSP-a sa kosovskom stranom (EPA)

Evropska komisija danas je usvojila prijedlog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za Kosovo, prenose agencije.

Odluka je donijeta u saglasnosti svih 28 članica Europske unije, uključujući i pet država koje nisu priznale Kosovo, a to su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar.

Očekuje se da će se u junu obaviti i zvanično potpisivanje SSP-a sa kosovskom stranom, javlja agencija Anadolija.

Tim povodom šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar je izjavio kako je to važan korak u odnosima EU i Kosova.

Sveobuhvatan sporazum

„Sada je na Vijeću EU i Evropskom parlamentu da se dogovore prije nego što SSP bude potpisan i stupi na snagu početkom 2016. godine.

Kada postane pravosnažan, SSP će biti prvi ugovorni odnos između EU i Kosova“, kazao je Žbogar, saopćeno je iz njegove Kancelarije.

On je ocijenio kako će SSP učvrstiti položaj Kosova u tokovima politike EU prema Zapadnom Balkanu.

„Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je sveobuhvatan sporazum koji daje okvir za politički dijalog i obuhvata saradnju u širokom spektru oblasti, kao što su pravosuđe, trgovina, obrazovanje, zapošljavanje, energetika, zaštita životne sredine i niz drugih oblasti“, naveo je šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, koji je i specijalni predstavnik EU za Kosovo.

Premijer Isa Mustafa i Vlada Kosova pozdravili su današnje usvajanje predloga Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo.

“Ova današnja odluka je prvi i važan korak ka potpisivanju SSP-a, kao ugovornog mehanizma između Kosova i EU”, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Izražena je zahvalnost svim kosovskim partnerima, Evropskoj uniji i vladama zemalja članica, na njihovoj podršci da Kosovo bude dio velike evropske porodice.

“Ovom prilikom, Vlada Kosova obećava da će biti ozbiljan partner na tom zajedničkom putu, koji se oslanja na evropske vrijednosti, i ispunit će s posvećenošću i odgovornošću sve zadatke i obaveze s ciljem provođenja svih kriterija, koje zahtjeva ova velika vizija za  našu zemlju”, poručeno je iz kosovske Vlade.

Izvor: Agencije