Kosovo: Nepoznata sudbina 1.600 nestalih

Albanci na Kosovu obilježavaju Dan nestalih. Osamnaest godina nakon završetka sukoba Oslobodilačke vojske Kosova i Vojske Savezne Republike Jugoslavije, procjenjuje se da je sudbina više od 1.600 osoba i dalje nepoznata.

Većina su Albanci, ali ima i Srba i pripadnika ostalih etničkih zajednica. 

Selo Meja nalazi se nedaleko od grada Đakovica. Tisuće kosovskih Albanaca su se okupile kako bi odale počast albanskim žrtvama masakra, koji su počinile srpske snage 1999. godine.

Thaci: Srbija treba preuzeti odgovornost

Na današnji dan prije 17 godina, ovdje je ubijeno 377 ljudi, a 27 ih se i dalje vodi kao nestali.

“Kosovo se pokazalo kao država koja je spremna surađivati sa svima i preuzeti odgovornost kako bi se rasvijetlili svi zločini i kaznili počinitelji, bez obzira na to tko oni bili. To se očekuje od svih strana u našoj regiji. Dokazano je učešće države Srbije u zločinima počinjenim na Kosovu. Ona je izvršila genocid na Kosovu. Stoga država Srbija treba prihvatiti odgovornost za počinjene zločine”, rekao je Hashim Thaci, predsjednik Kosova.

Obitelji nestalih traže od međunarodne zajednice, ali i od Srbije, da učini više kako bi se ubrzao pronalazak tjelesnih ostataka njihovih najbližih. Prvi korak je otvaranje ratnih arhiva.

“Svi koji su odgovorni za počinjene zločine trebaju odgovarati pred licem pravde. Tek nakon toga možemo govoriti o dobrosusjedskim odnosima i pomirenju”, smatra Prenk Gjetaj, šef Komisije za nestale osobe.

Tisuće ljudi su ubijene u sukobima Oslobodilačke vojske Kosova i vojske Savezne republike Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

NATO se uključio u sukob 1999. godine i izveo veći broj zračnih udara na ciljeve u Srbiji, optuživši Beograd da izvršava etničko čišćenje kosovskih Albanaca.

Kosovo i dalje traži 1.666 osoba koje su u tim sukobima nestale.

Izvor: Al Jazeera