Kosovo nije primljeno u Interpol

Kosovo nije dobilo dovoljno glasova za članstvo u Interpolu, odlučila je u utorak Glavna skupština svjetske policijske organizacije, prenose mediji.

Informaciju je na svom Twitter nalogu potvrdio i sam Interpol.

Za prijem Kosova u članstvo Interpola u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56, a suzdržano 22 izaslanika.

Poslije pauze koja je uslijedila, za prijem Kosova glasalo je 68, protiv je bio 51, a suzdržan 16 izaslanik.

Da bi Kosovo postalo punopravna članica neophodna je bila dvotrećinska većina glasova.

Vijest je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši kako je “rezultat za glasanje o prijemu Kosova u Interpol za Srbiju veoma dobar”.

Još dva neuspješna pokušaja

“Bili smo umereni optimisti i nadali se dobrom rezultatu, a rezultat je veoma dobar. Oni u prvom krugu nisu dobili ni većinu glasova, a nisu bili ni blizu dve trećine. To govori o raspoloženju u svetu. Srbija je osnažila svoju poziciju u svetu, ali ne smemo da budemo euforični”, rekao je Vučić.

Informaciju je prethodno donio ministar unutarnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović – preko fotografije zasjedanja Interpola napisao je: “Pobeda.”

“Ovo je bio i veliki ispit za Interpol i mislim da je jedan deo zemalja razumeo da bi se ovim politizovala ova organizacija, da bi ona prestala da bude policijskai važna, da bi ona postala političko telo, a to smo svi želeli da izbegnemo”, rekao je Stefanović.

Vlada Kosova: Divlja kampanja Srbije

U prvim reakcijama iz Prištine, za neuspjeh Kosova okrivljen je službeni Beograd.

Vlada Kosova je izrazila “duboko razočarenje” što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske porodice policije koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

“Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa s Kosovom, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko”, navodi stajališta Vlade Kosova prištinska Koha.

Prema njihovom stajalištu, “glasanje protiv prijema Kosova u Interpol koristi samo zločincima i kriminalcima”.

“Kosovo će nastaviti konsolidaciju svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola”, navodi se iz Vlade Kosova.

Oglasio se i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

“Usprkos negativnom ishodu glasanja, sada je jasnije nego ikada da nam je potreban konačan i sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije kako bi osigurali većinsko priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima, NATO-u i Europskoj uniji”, poručio je Thaci na Twitteru.

Deda: Bolje da smo se na vrijeme povukli

Zastupnik u kosovskom parlamentu Ilir Deda smatra da je bilo bolje povući se iz nadmetanja ako se znalo da nema dovoljno podrške.

“Neuspjeh ulaska u Interpol je još jedan udarac koje je Kosovo dobilo, poslije debakla oko članstva u UNESCO-u. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane izvan globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika, bolje je bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se znalo da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz”, rekao je Deda, prenosi RTK.

Oglasilo se i američko Veleposlanstvo u Prištini, izrazivši razočarenje takvom odlukom Interpola.

“Iznimno smo razočarani rezultatom glasanja Interpola. Uvijek se radi o boljoj sigurnosti na Balkanu, Europi i svijetu. S ovakvim ishodom svi gubimo. Kosovo treba ostati usredotočeno na svoju europsku budućnost i koordinirano sa svojim saveznicima”, poručuje Veleposlanstvo SAD-a na Kosovu.

Kosovo je do sada dva puta pokušalo ući u članstvo Interpola, 2010. i 2015. godine.

Prošle godine je od toga odustalo neposredo uoči održavanja Glavne skupštine svjetske policijske organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije