Kosovo obilježava pet godina nezavisnosti

Prije tačno pet godina najmlađa država Evrope, Kosovo, proglasila je svoju nezavisnost, koju je do sada priznalo 96 država svijeta, javlja Anadolija.

“Prije pet godina Kosovo je institucionaliziralo svoj stoljetni san – 17. februara 2008. godine Kosovo je proglašeno nezavisnom, slobodnom i demokratskom državom”, kazao je premijer Kosova Hashim Thaci.

Među prvima su nezavisnost Kosova priznali Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Francuska i Turska, dok je posljednje priznanje stiglo krajem novembra prošle godine sa Fidžija i Federacije Sveti Kristofor i Nevi. Među onima koji su priznali Kosovo su i 22 članice Evropske unije (EU).

“Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poziva međunarodnu zajednicu da prihvati realnost – da bez istovjetnog odnosa prema svima koji žive u pokrajini i bez osude svih zločina i počinioca ne može biti pomirenja i napretka”, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Egipat pred priznanjem Kosova

Egipat je pred priznanjem Kosova, izjavila je specijalna izaslanica predsjednika Egipta El Sharkawy na konferenciji za novinare poslije susreta s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, saopšteno je iz Thacijevog kabineta.

“Posebni izaslanik predsjednika Mursija, zamjenica predsjednika El Sharkawy je donijela poruku za institucije Kosova, za narod Kosova poruku potvrde predsjednika Mursija da je priznanje od Egipta u toku”, rekao je Thaci. On je dodao da se od danas otvara novo poglavlje u odnosima između Kosova I Egipta.

Prethodno je objavljeno u medijima da je Egipat priznao Kosovo, ali su kasnije u saopštenju iz kabineta Thacija dati integralni dijelovi izlaganja Thacija i El Sharkawy iz kojih proizilazi da Egipat još nije priznao Kosovo, ali je na putu da to učini.

Povodom petogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu ne može biti pravednog i trajnog rješenja.

Potrebno priznanje

“Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi”, piše u saopštenju.

Uoči pete godišnjice proglašenja nezavisnosti izvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Ulrike Lunacek ocijenila je da i preostalih pet članica EU treba da priznaju Kosovo.

“Pet godina poslije proglašenja nezavisnosti moj izvještaj zahtijeva da preostalih pet članica EU-a konačno spoznaju realnost i priznaju Kosovo. Pozitivan uticaj Evropske unije na Kosovu stalno slabi zbog nejedinstva u politici priznanja. Također, tako se spriječava puno učešće u Europolu i Interpolu i miniraju zajednički napori u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”, izjavila je Lunacek.

Svečanom paradom Kosovskih snaga bezbjednosti (KSB), koju je pratilo nekoliko hiljada građana, u Prištini je započela glavna proslava petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Jedinice počasne garde, elitnih naoruzanih trupa za brzo reagovanje, kao i inžinjerijske i logističke jedinice KSB prodefilovale su ispred tribine na kojoj se nalazilo kosovsko rukovodstvo, kao i mnogobrojne međunarodne zvanice.

Nakon KSB, paradu je nastavila Kosovska Policija (KP) sa svim rodovima, počev od jedinica za specijalna dejstva (ROSU), pa do vatrogasnih jedinica.

Obraćajući se prisutnima prije izdavanja komande da parada počne, predsjednica Atifete Jahjaga je rekla da je KSB jedna od ključnih snaga koje obezbjeđuju sigurnost na Kosovu.

“Mi gradimo viziju za našu novu državu, viziju o njenoj euroatlantskoj budućnosti. Mi radimo da Kosovo bude zemlja članica Evropske unije u permanentnom prijateljstvu s Sjedinjenim Američkim Državama”, kazala je ona.

Jahjaga tvrdi da se Kosovo pridržava politike dobrosusjedstva i da poštuje integritet i suverenitet svih drugih država.

Kosovo je samoproglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Izvor: Agencije