Kosovo: Odgođeno glasanje o specijalnom sudu

Skupština Kosova, na prijedlog vladajuće koalicije, odlučila je odgoditi sjednicu na kojoj se u petak trebalo glasati za ustavne amandmane koji podrazumijevaju formiranje specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.

Za prijedlog odlaganja sjednice glasalo je 78 poslanika, jedan je bio protiv, a dva su bila uzdržana.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci je prijedlog za odlaganje sjednice obrazložio time da poslanici nisu dobili materijal o kome trebaju raspravljati i glasati.

Protivljenja glasanju

Istovremeno je ispred Nacionalnog pozorišta Kosova u Prištini, preko puta zgrade Skupštine Kosova, održan protest u znak protivljenja najavljenom glasanju u Skupštini za formiranje specijalnog suda za ratne zločine.

Na protestu, koji su upriličile organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova, okupilo se nekoliko stotina građana, koji su zatražili da se ni pod kojim uslovima ne glasa za formiranje specijalnog suda.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja iz Prištine da odluka o odlaganju sjednice dolazi dva dana nakon što je sudsko vijeće EULEX-a  osudilo grupu pripadnika bivše OVK na ukupno 59 godina zatvora za zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu.

”Inače, na Specijalnom sudu, koji je zamišljen kao veće unutar kosovskog pravnog sistema, biće angažovane isključivo međunarodne sudije i tužioci, a sedište će mu verovatno biti u Holandiji. Kosovske opozicione stranke su najavile da neće podržati formiranje ovog suda, za šta su potrebne i ustavne promene, a za ustavne promene na Kosovu je neophodna dvotrećinska većina u Skupštini. Vladajuća koalicija ima tu većinu, ali neki od njihovih poslanika su najavili da neće podržati osnivanje ovog suda. U međuvremenu, rastu pritisci međunarodne zajednice na kosovske vlasti da što pre osnuju Specijalni sud – u protivnom to će učiniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija”, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije