Oglasi

Kosovo: Opozicija krivi Vladu za vizni režim

Opozicija smatra da je izvještaj Evropske komisije demantirao sve izjave Vlade o ostvarivanju kriterija za viznu liberalizaciju.
Pripadnici kosovske opozicije smatraju da Vlada nije ispunila ni minimalne uslove za liberalizaciju viznog režimaAnadolija

Kosovska opozicija optužila je Vladu da je kriva za neispunjavanje kriterija za viznu liberalizaciju i smatra da nije postojala politička volja za ostvarivanje utvrđenih kriterija, prenosi Tanjug.

Thaci: Prepreka u Briselu

Prepreke za viznu liberalizaciju za Kosovo su u Briselu i razlog tome je nejedinstvo unutar EU-a oko statusa Kosova, izjavio je u srijedu kosovski premijer Hashim Thaci.

"Kašnjenje Kosova ka viznoj liberalizaciji nema tehničke, već političke razloge, i te prepreke leže u Briselu, s obzirom da ne postoji jedinstvo među članicama o statusu Kosova. Ovo kašnjenje Brisela je nepravdeno u odnosu s Kosovom", rekao je on za Radio Slobodna Evropa (RSB).

Prema njegovim riječima, građani Kosova su tretirani kao građani drugog reda i u bivšoj Jugoslaviji i ne želi vjerovati da se tako nešto može desiti i od strane EU-a.

"Imamo oko dva miliona građana, priznajemo i razumijemo Evropu, najmlađi smo Evropljani, nepravedno kasnimo za slobodnim kretanjem u zemljama EU-a. U rekordnom roku smo proveli potrebne standarde i kriterije, ali nema opravdanja da za Kosovo postoje dvostruki standardi u odnosu na ostale zemlje koje su prošle isti ovaj proces", kazao je Thaci.

Predsjednik parlamentarne grupe Demokratskopg saveza Kosova (DSK) Ismet Beqiri rekao je za Radio Kosova da je izvještaj Evropske komisije (EK) o ostvarivanju kriterija za liberalizaciju viza demantirao sve izjave Vlade o ostvarivanju kriterija za viznu liberalizaciju.

"Izvještaj je realan i treba biti podstrek mobilizaciji. Da se prestane s praznim riječima Vlade i njenih zvaničnika. Daj Bože da ovo malo vremena koje je preostalo ovoj Vladi učini nešto korisno", kazao je Beqiri.

Minimalni uslovi

Allma Llama, poslanica Pokreta Samoopredeljenje, ocijenila je da Vlada nije ispunila ni minimalne uslove za liberalizaciju viznog režima, posebno one koje se odnose na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Sve ovo dokazuje nedostatak političke volje za vladavinom zakona, a baš je vladavina zakona prioritet broj jedan u ovom procesu", kazala je ona.

Poslanik Alijanse za budućnost u Skupštini Kosova Burim Ramadani rekao je da je odgovornost za sadašnje stanje na Vladi, a ne na Evropskoj uniji (EU), pošto Vlada nije ostvarila svoje obaveze u ovom procesu.

Među oko 70 izazova koje su u utorak predočeni institucijama Kosova od strane EK-a, borba protiv korupcije i organiziranog kriminal je među najznačajnijim prioritetima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.