Kosovo: Optužnice protiv poslanika opozicije

Opozicija traži da se povuče sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom (EPA)

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv četiri poslanika Skupštine Kosova koji su blokirali rad parlamenta aktiviranjem suzavca.

Optužnica je podignuta protiv Albina Kurtija, Albulene Haxhiu i Fatona Topalija iz Samoopredjeljenja, kao i Donike Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Svako od poslanika je posebno optužen za “upotrebu oružja ili opasnih materija i ometanja službenog lica u vršenju dužnosti”, prenosi prištinski portal Koha.net.

Optužnica je podignuta u Odjeljenju za teške zločine Osnovnog suda.

Svi oni su na sjednicama Skupštine Kosova u pokušajima da blokiraju rad parlamenta više puta aktivirali suzavac, tražeći da se povuku potpisi premijera Isa Mustafe sa sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Kućni pritvor

Kosovska policija je u utorak privela pet poslanika Samoopredjeljenja na razgovor zbog sumnje da su bacili suzavac u Skupštini.

Njima je prethodno bila izrečena mjera kućnog pritvora koju nisu ispoštovali.

Pod istom sumnjom, dan ranije su pritvoreni i poslanici Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj, Time Kadriaj i Teuta Haxhiu.

U jednomjesečnom pritvoru se već nalaze i Albin Kurti, Albulena Haxhiu, Ismail Kurteshi iz Samoopredjeljenja, Haxhi Shala iz Inicijative za Kosovo, Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Ukupno ih je 13 u kućnom ili jednomjesečnom pritvoru.

Izvor: Agencije