Kosovo optužuje Srbiju da je u potpunosti napustila pregovore

Zvanična Priština tvrdi da je tri puta pismeno tražila datum nastavka pregovora (EPA)

Dok u Europskoj uniji još uvijek ne znaju kad će biti nastavljeni pregovori Srbije i Kosova, kosovski dužnosnici upozoravaju kako je cijeli proces zastao, jer je “srbijanska strana napustila sve aktivnosti”.

“Do sada smo tri puta pismeno zatražili da se odredi datum narednog sastanka i zatražili zasebno ostvarivanje sporazuma o energetici, ali je to odbijeno sa srbijanske strane. Ostajemo u očekivanju sastanka kada oni budu spremni za nastavak razgovora. Kosovo je spremno za razgovore”, kazao je Avni Arifi, šef izaslanstva Kosova u tehničkom dijelu pregovora, prenosi Beta.

Iz Europske unije poručuju kako ne znaju konkretan datum nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije – niti na tehničkoj, niti političkoj razini.

“Nastavlja se rad na sastanku na tehničkoj, odnosno sastanka na visokoj razini u okviru dijaloga, čiji datum treba biti potvrđen”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, za Radio Slobodna Europa.

Beograd: Prvo takse, pa pregovori

Prema Arifijevim riječima, “Srbija ne ostvaruje veliki broj sporazuma i nisu ispunjeni do kraja sporazumi o integriranom rukovođenju granicom te izgradnja šest graničnih prijelaza – tri s kosovske i tri sa srpske strane”.

Za to, kako navodi, kriva je neodgovornost Srbije, zbog koje su izgubljene višemilijunske donacije.

Među sporazumima koji nisu ostvareni su i onaj o mostu na Ibru u Mitrovici, ali i nepoštovanje sporazuma o priznanju diploma i katastru.

“S kosovske strane ima zaostajanja za izradu statuta asocijacije opština sa srpskom većinom. Stvorena je rukovodeća skupina koju čine isključivo predstavnici srpske zajednice i njihova je odgovornost zašto se do sada kasnilo”, ukazao je Arifi.

Srbijanska strana odbija nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa, sa zahtjevom da se prethodno stavi izvan snage odluka Vlade Kosova o uvođenju dodatne takse za robu koja se na Kosovo uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije