Kosovo: Osnovati specijalni sud

Premijer Mustafa rekao je da sud nije uperen protiv Oslobodilačke vojske Kosova (EPA)

Vlada Kosova uskoro će razmatrati prijedlog izmjena ustava, kojim će se otvoriti put za osnivanje specijalnog suda koji će se baviti navodima o ratnim zločinima počinjenim tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

To je najavio premijer Isa Mustafa. Skupština Kosova je prošle godine podržala formiranje ovog suda, ali su za to potrebne i ustavne promjene.

Osumnjičene osobe

Kosovske opozicione stranke protive se formiranju suda. Premijer Mustafa rekao je da sud nije uperen protiv Oslobodilačke vojske Kosova, već na određene osumnjičene osobe.

“Ustavni sud mora dati mišljenje o izmjeni Ustava prije nego što se o tome bude raspravljalo i glasalo u Skupštini. Neće biti lako, ali mi smo preuzeli tu obavezu. Ovo će na kraju pomoći Kosovu, jer će se razjasniti sve sumnje o raznim djelima. Smatram da to nije protiv borbe Oslobodilačke vojske Kosova, već je usmjereno na određene osumnjičene osobe. Morat ćemo proći kroz taj proces, u kojem će odluke donositi najviše institucije Republike Kosovo“, istakao je Isa Mustafa.

Dodao je da se nada da će zastupnici to podržati, i da će proći kroz Skupštinu.

Izvor: Al Jazeera