Kosovo postalo član EBRD-a

Kosovo je postalo 66. član Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nakon što su početkom ove sedmice završene i interne procedure učlanjenja. Na Kosovu očekuju da će EBRD doprinijeti razvoju privrede.

“Mlekara Eurolona nadomak Prištine ne radi punim parom. Njeni proizvodi su certificirani sa ISO i HACCP standardom, ali ipak koristi se samo 10 odsto kapaciteta. Da bi bili uspešniji u poslu, vlasnik Milazim Berisha odlučio je da uspostavi lanac proizvodnje”, izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Visoke stope kredita

Svake godine obrađuje više od 500 hektara zemlje, da bi nahranio blizu 200 krava. A svježe mlijeko prodaje se samo na Kosovu.

Vlasnik ima planove da postane atraktivniji na tržištu, ali kaže da su visoke stope kredita prepreka za dalji razvoj.

“Da bismo se razvijali istim trendom kao i regija, neophodno je imati pristup povoljnim kreditima. Do sada smo imali velike poteškoće s tim. Visoke kamatne stope na kredite za biznis postale su prepreka u povećanju kapaciteta i stvoranju novih radnih mjesta”, objašnjava Berisha.

U Vladi kažu da su dugo čekali da Kosovo postane punopravni član EBRD-a. Banka nudi povoljne kredite, a zvaničnici kažu kako je ovo dobra prilika da se stvore nova radna mjesta u privatnom sektoru. Na Kosovu je skoro polovina stanovništva nezaposlena.

“Naša očekivanja su velika. Privatni i javni sektor imat će pristup ovim fondovima. To znači da će privatne kompanije lako doći do povoljnih kredita, što stvara uslove za razvoj ovih kompanija”, govori Ramadan Avdiu, zamjenik ministra za finansije.

Alban Zogaj je ekonomski stručnjak. Kaže da će učlanjenje u EBRD imati pozitivan efekat na ekonomiju, zbog nižih kamatnih stopa.

Privatne investicije

Prosječna kamatna stopa kredita za biznis na Kosovu trenutno iznosi 14 posto.

“Otvorit će se ponuda za kredite. To znači da će kosovske kompanije imati pristup kreditima s povoljnim uslovima i to će utjecati na rast privatnih investicija”, kaže Zogaj.

Pozitivni efekti se odnose i na strana ulaganja na Kosovu. Učlanjenje povećava kredibilnost Kosova, i to je pozitivan signal, jer će EBRD izvesiti studije kosovske ekonomije i to će podstaći strane ulagače da investiraju na Kosovo.

Zvaničnici se nadaju da će sljedeće godine Kosovo postići stopu privrednog rasta od četiri posto. Kosovo trenutno ima najmanji javni dug u regionu, koji iznosi blizu šest posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Izvor: Al Jazeera