Kosovo: Pritvor za 17 demonstranata

U sukobima je povrijeđeno 17 kosovskih policajaca (EPA)

Osnovni sud u Prištini odredio je 30 dana pritvora za 17 učesnika nasilnih protesta u srijedu, povodom hapšenja i određivanja jednomjesečnog pritvora opozicionoj poslanici Doniki Kadaj-Bujupi, javlja Anadolija.

Jednomjesečni pritvor za 17 demonstranata tražilo je Osnovno tužilaštvo u Prištini, zbog sumnje da su “učestvovali u grupi koja je počinila krivično djelo huliganizma”.

Navedenu grupu je kosovska policija uhapsila nakon što su tvrdim predmetima i pirotehničkim sredstvima gađali policiju i zgradu Vlade i oštetili uglavnom službena vozila.

Tom prilikom povrijeđeno je 17 policajaca.

Najavljena žalba

Advokati odbrane najavili su žalbe na odluku sudu, jer, po njima, nije dokazano da su klijenti počinili krivična djela za koja ih sumnjiči tužilaštvo.

Vlada Kosova je osudila ekstremno nasilje koje je manifestirala opozicija na ulicama Prištine u srijedu, a “koje je doseglo apsurdne razmjere, prevazilazeći svaki smisao”.

U zvaničnom saopćenju Vlade izražena je ogorčenost zbog povređivanja nevinih građana, pripadnika Kosovske policije i načinjene materijalne štete te užasnih scena viđenih u Prištini.

Izvor: Agencije