Kosovo: Seminar NATO-a bez Srbije

NATO, Zastava
Paolo Alli je ocijenio seminar povijesnim jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u euroatlanskim integracijama (EPA)

U Prištini je subotu počeo 93. seminar Rose-Roth u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kojoj sudjeluju izaslanici iz 21 zemlje članice NATO-a i zemalja partnera.

Alli je ocijenio da je seminar Rose-Roth “povijesni” jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u euroatlanskim integracijama, navela je Anadolija.

On je rekao da je ohrabren “pozitivnim razvojem u Prištini”, kao i dijalogom s Beogradom, ocjenjujući i da je na Kosovu stanje sa aspekta sigurnosti “općenito gledano stabilno, iako ima određenih izazova”.

Također je rekao i da NATO nastavlja igrati važnu ulogu u regiji te da sve strane priznaju da je prisustvo KFOR-a na Kosovu od “životnog doprinosa za mirno i sigurno okruženje”.

Na seminaru Rose-Roth, koji će trajati tri dana, sudjeluje blizu 100 sudionika, uključujući i gotovo 70 izaslanika iz 21 zemlje članice NATO-a i zemalja partnera.

Srbija: Đurić mora u Novi Sad

Potpredsjednik Parlamentarne Skupštine NATO-a Paolo Alli je izrazio žaljenje što su delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Ðurić otkazali svoje sudjelovanje na ovom seminaru u Prištini, ali je istaknuo da će i u budućnosti biti prilika za nove susrete s njima, prenosi Tanjug portal e-Vijesti.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju naveli su u petak da je otkazano sudjelovanje Ðurića na tom skupu, zbog važnih obveza koje ima tijekom vikenda.

Kako su naveli, razlog što Đurić ne može biti u subotu u Prištini je to što ide u Novi Sad na zajedničku sjednicu republičke i pokrajinske vlade.

Glavna tema seminara je, kako se navodi, euroatlanska perspektiva Kosova, a izaslanici Parlamentarne skupštine razmatraju političku, socio-ekonomsku i sigurnosnu situaciju na Kosovu, perspektivu ekonomske suradnje u regiji, kao i reakcije zemalja zapadnog Balkana na prijetnju međunarodnog terorizma i na izbjegličku krizu.

Šefica Ureda Europske unije na Kosovu Nataliya Apostolova je govoreći o europskoj perspektivi Kosova istaknula da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da će od njega biti mnogo koristi.

Ona je podsjetila da su Kosovu ostala još dva kriterija za dobivanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

Veseli: Kosovo želi biti dio NATO-a

Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Kosova, iznio je tvrdnju da građani Kosova podržavaju euroatlanske integracije i naglasio da Kosovo želi biti dio NATO-a.

Veseli je naveo da je Kosovo multietnička država i da su “sve zajednice politički predstavljene” te da je Kosovo opredijeljeno da se bori protiv političke korupcije i organiziranog kriminala, kao i protiv terorizma.

Prema njegovim riječima, Kosovo nije, niti će biti, izvor terorista, a “postojeće religije na Kosovu su temelj suradnje, a ne širenja mržnje”.

On je poručio da će demarkacija svakako biti završena, a za transformaciju Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage rekao da je Kosovo spremno, ali da je potreban, kako kaže, konsenzus unutar Kosova i s partnerima.

Izvor: Agencije