Kosovo: Televizijski novinar izboden nožem

Hasimja je zadobio četiri rane u predjelu glave (Al Jazeera)

Novinar TV Klan Kosova iz Prištine Milot Hasimja je izboden nožem nakon što je jedna osoba upala u prostorije ove televizije.

Novinar je prebačen u hitnu službu i nalazi se van životne opasnosti, a napadača je uhapsila policija. Hasimja je zadobio četiri rane u predjelu glave uslijed napada hladnim oružjem.

Razlog napada je bila jedna humoristična priča koja je objavljena na ovoj televiziji prije nekoliko godina.

Kamermani televizije Klan su snimali i trenutak napada na novinara.

Ovaj napad osudili su premijer Kosova Hashim Thaci, Asocijacija Novinara Kosovo, misija OSCE-a, i nevladine organizacije na Kosovu.

Milot Hasimja izjavio je da ne zna zbog čega je napadnut, kao i da ni sa kim nije u sukobu.

“Ne znam šta se desilo. Došla je jedna osoba otpozadi i udarila me nožem tri-četiri puta u predjelu glave. Uspio sam mu izbiti nož iz ruke. Ja obično ne radim priče o zdravstvu ili korupciji… Ja radim zabavne priče o biciklima i automobilima. Meni se desilo ovo, a zamislite šta sve treba da trpe drugi novinari ovdje”, rekao je Hasimja.

Oštre osude

Thaci je oštro osudio napad na novinara i smatra da je taj čin uperen protiv demokratskih vrijednosti, ljudskih sloboda i slobode izražavanja.

“Takvi postupci su neprihvatljivi i ne toleriraju se, jer ozbiljno ugrožavaju slobodu izražavanja i mišljenja, što predstavlja jednu od najznačajnijih vrijednosti društva i države koju gradimo”, navedeno je u saopćenju iz kabineta premijera, prenosi agencija Anadolija.

Vlada Kosova želi brz oporavak novinaru Hasimji i traži brzo i odlučno djelovanje nadležnih organa kako bi akteri tog napada dobili zasluženu kaznu.

I udruženja novinara Kosova osudila su taj napad. Asocijacija novinara Kosova (AGK) s uznemirenjem je primila vijest o napadu nožem na novinara Hasimju na radnom mjestu.

”Napadi i prijetnje novinarima su neprihvatljivi i ne mogu se tolerirati. To predstavlja prijetnju slobodi govora i novinarskoj profesiji”, navodi AGK. 

I Unija novinara Kosova (UGK), oštro osuđuje napad na novinara televizije Klan Kosova.

“Napad na Hasimju na njegovom radnom mjestu je kukavički i varvarski čin i kao takav teško šteti slobodi govora i izražavanja i profesionalnom radu novinara”, piše u saopćenju UGK-a.

Oba udruženja traže od nadležnih organa da istraže ovaj slučaj i da počinilac tog djela dobije zasluženu kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije