Kosovo u kvalifikacijama za EP u rukometu

Reprezentaciji Kosova ranije je dozvoljeno da igra prijateljske međunarodne utakmice (kosovahandball.info)

Reprezentacija Kosova igrat će u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo muškaraca 2018. godine, iako još nije dobila status punopravnog člana u Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF).

Ekipa Kosova svrstana je u treći šešir, sa Gruzijom i Kiprom, pred žrijeb zakazan za 22. juli u Beču. Kako se navodi na internetskoj stranici EHF-a, prve utakmice će se igrati krajem oktobra 2014.

U pretkvalifikacijama, pored Kosova, učestvuju Belgija, Kipar, Estonija, Gruzija, Grčka, Italija, Luksemburg i Rumunija.

Iz ovih šešira će se formirati grupe A, B i C, navodi se na stranici Rukometnog saveza Kosova.

Učešće Kosova, ipak, zavisi od odluke Kongresa EHF-a, koji će odlučiti da li će Rukometnom savezu Kosova dodijeliti status punopravnog člana. Kongres će se održati u irskom Dublinu 19. i 20. septembra.


Sa zvanične stranice Evropske rukometne federacije

Beograd: Skandalozan potez

Mediji u Srbiji ovaj potez smatraju skandaloznim, a generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije (RSS) smatra da ovaj status ništa ne znači.

“Ne može to tako. Pa ni desetak zemalja članica EHF-a od 40 nisu priznale Kosovo. Zatražiće prijem u Dablinu na Kongresu kao i mnogo puta do sad za ovih deset godina”, kazao je Božidar Đurković za list Žurnal.

Srbijanski mediji navode da reprezentacija Kosova trenutno ima status pridruženog člana i da prijem u članstvo tek slijedi.

Dozvola EHF-a

Izvršni komitet EHF-a dozvolio je Rukometnom savezu Kosova da oformi reprezentaciju koja će igrati prijateljske međunarodne utakmice.

Pored toga, EHF je kosovskim selekcijama u mlađim kategorijama dozvolio nastupe u kvalifikacijama za nastupe na evropskim prvenstvima.

Najboljih 15 reprezentacija imat će priliku učestvovati na Evropskom prvenstvu, uz ekipu domaćina.

Hrvatska se službeno kandidirala za domaćinstvo ovog prvenstva. To bi bilo drugo Evropsko prvenstvo rukometaša u Hrvatskoj, nakon što je prvo bilo 2000. godine. Konkurenti su Norveška i Švedska, koje su EP imale nakon Hrvatske (Švedska ‘02, Norveška ‘08), dakle ako bude po tom radu šanse nisu nerealne.

Izbor domaćina EP-a obavit će se na Kongresu EHF-a u Dublinu u septembru 2014. godine.

Izvor: Agencije