Kosovo: Uhapšeni osumnjičeni za borbe u Iraku i Siriji

Kosovska policija je rano jutros slobode lišila 40 osoba pod sumnjom da su sudjelovale u ratovima u Siriji i Iraku na strani skupina Islamska država i Al-Nusra, a na teret im se stavljaju kaznena djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova.

Potvrđeno je kako je policijska akcija provedena nakon višemjesečne istrage i u suradnji s državnim tužiteljem Kosova, pri čemu je pretreseno šezdesetak lokacija.

Operacija je poduzeta na osnovu procjene, kako je priopćeno iz policije, da je ugrožena nacionalna sigurnost Kosova, te zbog zaštite ustavnog poretka, očuvanja reda i zakona, kao i u duhu očuvanja poštovanja prava svake osobe, koje jamči Ustav Kosova.

Među uhićenima nalazi se osam osoba iz Prištine, sedam iz Gnjilana, 11 iz Uroševca, pet iz Prizrena i Mitrovice, te četiri iz Peći.

Prilikom pretresa lokacija oduzeti su materijani dokazi u vezi s osumnjičenim osobama, uključujući i eksplozivna sredstva, oružje i streljivo različitog kalibra.

Policija Kosova je u priopćenju upozorila kosovske građane na opasnost koja prijeti svima ukoliko se priključe „sumnjivim organizacijama“ koje djeluju na teritoriju Sirije i Iraka, gdje je do sada najmanje 16 osoba s Kosova ubijeno.

Najveći dio tih organizacija je međunarodna zajednica proglasila terorističkim, pa se takvim smatraju i na Kosovu, te je stoga policija pozvala građane da „ne nasjedaju na lažna obećanja“ i da svaki takav slučaj prijave policiji.

Policijska akcija se nastavlja.

Kosovske vlasti: Štititi nacionalnu sigurnost

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je “visoko ocijenila akciju sigurnosnih i pravosudnih mehanizama Kosova protiv osumnjičenih za terorizam, za učešće u ratovima u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija, kao i prekid djelatnosti na sumnjivim lokacijama povezanih sa podstrekivanjem nasilnog ekstremizma i mržnje”.

„Svrha operacije kroz koju je zaustavljen veliki broj osumnjičenih i pretreseno puno lokacija širom Kosova u cilju sprječavanja ilegalnih delatnosti jeste osiguranje slobodnog, sigurnog, mirnog i tolerantnog Kosova, bez terorizma i kriminala, pojava koje podrivaju dugu tradiciju vjerske tolerancije i u potpunosti su u suprotnosti s vrijednostima i idealima na kojima je izgrađena naša zemlja“, smatra Jahjaga.

Ona je istaknula kako policija akcija ima za cilj da se „sa snagom zakona suoče svi oni koji su potakli i inspirirali djela koja predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost Kosova, građana, regije i šire“.

U priopćenju je ukazala kako „Kosovo neće biti utočište ekstremizma“.

Tehnička Vlada Kosova je priopćila da će državni organi odlučno braniti “naše civilizacijske evroatlanske vrednosti, individualne slobode, sekularizam, ustavna i zakonska prava svih zajednica koje žive na Kosovu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije