Kosovo: Veća prava žrtvama ratnih silovanja

Kosovska Skupština predviđa penzije od 300 eura za osobe silovane tokom rata (AFP)

Većinom glasova Skupština Kosova je u drugom čitanju usvojila izmjene i dopune Zakona o statusu i pravima poginulih boraca, invalida, veterana, boraca OVK-a, civilnih žrtava rata i njihovih obitelji.

Dopunama i izmjenama tog zakona Skupština je obuhvatila i osobe silovane tijekom rata na Kosovu, kojih prema procjenama ima najmanje 20.000.

Zastupnica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ocijenila je kako je Nacrt zakona dobrodošao zato što uključuje i žene silovane tijekom rata.

„Smatramo da je Nacrt zakona nada za sve žene – koje će biti tretirane na institucionalni način i imati materijalne i druge beneficije. Nakon izmjena i dopuna zakona obuhvaćeno je sve ono o čemu je raspravljano na sjednici u vezi sa kategorijom civilnih žrtava“, kazala je.

Nacrt zakona predviđa mirovine od 300 eura za osobe silovane tijekom rata, a žrtve ratnih silovanja mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava u roku pet godina.

Sporan budžet

Istodobno, zastupnica Demokratskog saveza Kosova Alma Lama izrazila je zabrinutost što Nacrt tog zakona ne predviđa i proračun, koji bi barem malo pomogao spomenutim kategorijama.

Dodala je kako je zdravstveno povjerenstvo predložilo da se za tu svrhu izdvoji najmanje 74 milijuna eura.

Usvojenim Nacrtom zakona predviđeno je da žrtve rata uživaju posebne beneficije, kao što su liječnička pomoć i fizikalna rehabilitacija, zdravstvene usluge bez naknade u zdravstvenim javnim institucijama, zdravstvene usluge izvan zemlje, oslobađanje od poreza na imovinu i smanjenje troškova električne energije.

Za razliku od ostalih kategorija obuhvaćenih ovim zakonom, seksualno zlostavljane osobe neće biti oslobođene poreza i carina za kupnju specijalnih vozila za osobnu uporabu, beneficirani radni staž te neće biti oslobođene administrativnih uplata na javnom sveučilištu.

Izvor: Agencije