Kosovo više nije glavna tema u Beogradu

U Srbiji, godinu dana nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, Kosovo više nije među glavnim temama, ali i dalje postoje razlike u mišljenju.

Ovaj sporazum je Srbiji otvorio vrata ka Evropskoj uniji. Pregovori sa EU-om ne bi počeli da Ivica Dačić nije stavio svoj potpis uz onaj Hashima Thacija. U Beogradu su odmah priznali da sporazum nije savršen, ali da bolje ne može. To misle i godinu dana kasnije.

„Briselski sporazum je, od onoga što je dobro u njemu, a naravno da ima puno stvari koje nisu dobre ili bar ne dovoljno dobre za državu Srbiju, omogućio državi Srbiji da se aktivno uključi u život Srba na Kosovu“, kaže Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije zadužen za Kosovo.

Međutim, jedan dio Srba nije prihvatio Briselski sporazum. Na protestima su Vladu nazivali izdajničkom, ali dogovor Dačića i Thacija dobio je apsolutnu podršku u Skupštini Srbije. Za njega je glasao i Borko Stefanović, nekada glavni pregovarač Beograda sa Prištinom. Smatra da je sporazum loš, ali da je realnost i da je otkrio strategiju državnog vrha Srbije.

„Ono što je ova vlast uspela vrlo dobro da uradi je da Kosovo kao temu izbaci iz javnog diskursa. U Srbiji o tome više niko ne razgovara, to nikoga ne zanima i to jeste jedna umrla tema i ona se, nažalost, pokreće u situacijama kada je neko od Srba napadnut ili uhapšen“, smatra Stefanović.

On podsjeća da je u Briselu dogovoreno 18 sporazuma koji su ostali nepoznati javnosti. Zbog toga je, kaže, politika prema Kosovu nekonzistentna i vodi se „ispod žita“.

„Evo vam konkretan primer oko nadležnosti suda u Mitrovici. Govorili su da će taj sud biti samo za sever Kosova, a sad se ispostavilo da je on nadležan za još neke opštine južno od Ibra, čime je drastično poremećen partitet albanskih i srpskih tužilaca i sudija u odnosu na ono sto je dogovoreno“, ističe.

Širenje suvereniteta

Takve ocjene odbacuju oni bliski Aleksandru Vučiću. Kažu da su izbori pokazali kako njihova politika uživa apsolutnu podršku i kako čine sve da Kosovo sačuvaju u okviru Srbije.

„Kakva je to funkcionalna država u kojoj morate da pregovarate sa Srbijom o svemu što se tiče života? Je l’ funkcionalna država u kojoj vi ne možete da rasporedite svoju armiju, ako je ikada i napravite? Dokle god postoji Srbija, dokle god postoji pregovarački proces, dokle god postoje Srbi na Kosovu koji odgovaraju na apel svoje države da izađu ili ne izađu ili urade ovo ili ono, to neće biti država“, navodi Vulin.

Za pojedine analitičare dogovorom sa Prištinom Beograd je doprinio širenju suvereniteta Kosova, ali smatraju da zvaničnici u podsvijesti uvijek drže ideju podjele Kosova.

Briselski proces, iako i dalje u toku, donekle je usporen nedavnim izborima u Srbiji, javlja novinar Al Jazeere iz Beograda Marko Subotić.

„Pošto pregovarački okvir podrazumeva da pregovore vode premijeri, uskoro naspram Hashima Thacija više neće sedeti Ivica Dačić, već Aleksandar Vučić, koji bi sledećeg vikenda trebalo da bude izabran za premijera Srbije“, dodaje Subotić.

Izvor: Al Jazeera