Kosovo zabranilo uvoz robe iz Srbije

Priština je odgovorila na nepriznavanje pečata Kosovske carine (EPA)

Vlada Kosova odlučila je da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije te uvede carinsku taksu od 10 posto na uvoz robe iz BiH.

Priština je ovim potezom odgovorila na nepriznavanje pečata Kosovske carine od strane Srbije i BiH, koje nisu priznale Kosovo kao državu. 

Odluka o embargu je i posljedica odlaganja šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije, a na kojima se trebao postići dogovor o ovom problemu.

Tokom 2010. godine, ukupna vrijednost izvezene robe iz Srbije i BiH na Kosovo bila je veća od 350 miliona eura, a izvoz sa Kosova u ove dvije zemlje je oko četirimiliona eura.

Prema zvaničnim podacima Carine Kosova, uvoz robe iz Srbije na Kosovo iznosi oko 280 miliona eura.

Kosovski ekonomski stručnjaci smatraju da je na sjeveru Kosova manja kontrola protoka robe i da to uzrokuje da se “na crno” uveze i roba vrijedna oko 200 miliona eura.

Posljednji podaci spoljne trgovine Kosova, koje je objavio Zavod za statistiku, pokazuju da je trgovinski deficit Kosova sa Srbijom u februaru ove godine bio 123,2 miliona eura, u odnosu na 111,8 miliona eura godinu dana ranije.

Uvoz u porastu

Portparol Kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je za srbijanske medije da je uvoz robe iz Srbije u posljednje dvije godine u porastu.

“U 2010. godini, uvoz iz Srbije je porastao za 22 posto u odnosu na 2009. godinu. U toku te godine, uvoz robe iz Srbije na Kosovo bio je u vrijednosti od 209 miliona eura, dok je 2010. godine ta vrijednost povećana na 255 miliona. Uglavnom su u pitanju prehrambeni proizvodi.”

Safet Grdžaliu, predsjednik Privredne komore Kosova, u razgovoru za medije prije tri mjeseca, izjavio je da je najviše zastupljen asortiman široke potrošnje. „Kada uđete u prodavnicu, čini vam se da više od pedeset posto prostora na policama zauzima roba iz Srbije“, rekao je tada Grdžaliu. Srbija je glavni trgovinski partner Kosova, međutim, kako on navodi, izvoz sa Kosova u Srbiju skoro da i ne postoji te tu ekonomija uvijek poprima političku konotaciju.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije