Kosovo: Zakon o odlasku na strana ratišta

Konačnu odluku o ovom zakonu će uskoro donijeti i Skupština Kosova (Al Jazeera)

Vlada Kosova usvojila je prijedlog zakona prema kojem će se sankcionisati odlazak građana Kosova na strana ratišta.

Konačnu odluku o ovom zakonu će uskoro donijeti i Skupština Kosova.

Procjenjuje se da stotinjak Albanaca trenutno učestvuje u borbama na ratištima u Siriji i Iraku i da je do sada ubijeno 20 Kosovara.

Istraga protiv osumnjičenih

Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu protiv 130 osumnjičenih za terorizam, dok je za 36 osumnjičenih određen pritvor. 

 „U dosadašnjoj praksi smo primijetili da raste broj pojedinaca koji idu u borbe na stranim ratištima. Taj trend je u porastu, jer raste i broj stranih ratišta. Ovi pojedinci se zarad svojih interesa organizirano priključuju tim sukobima. Nakon određenog vremena opet se vrate na Kosovo, kako bi podstakli druge da im se pridruže. Zato smatram da trebamo hitno usvojiti zakonski okvir koji će omogućiti kazneno gonjenje onih koji sudjeluju u sukobima van zemlje“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hyseni.

Na nedavnom zasjedanju nove Vlade Kosova, najavljeno je da je upravo zakon o odlazaku građana Kosova na strana ratišta, jedan od prvih koji bi se trebao usvojiti.

Kosovske vlasti su, također, nedavno obustavile rad i blokirale račune 14 nevladinih organizacija za koje se sumnja da su finansirale i podržavale terorističke organizacije.

Izvor: Al Jazeera