Kosovo: Zdravstveni radnici u jednodnevnom štrajku

Iz Ministarstva zdravlja Kosova saopćeno je da je štrajk nepotreban (Al Jazeera)

Federacija sindikata zdravlja Kosova i zdravstveni radnici u četvrtak su stupili u jednodnevni opći štrajk u svim zdravstvenim institucijama na Kosovu.

Oni traže povećanje plaća i bolje uvjete za rad.

Blerim Syles, predsjednik Federacije sindikata zdravlja, za Anadoliju je potvrdio da se štrajk odvija u svim zdravstvenim centrima na Kosovu.

“Razlog za štrajk jest da se poveća blagostanje zdravstvenih radnika, znači, povećanje plaća, zatim da se zakonom o plaćama omogući da zdravstveni radnici zauzmu svoje zasluženo mjesto u društvu. Drugi zahtjev odnosi se na opasnost, kao i radne uvjete, s kojima se suočavamo ne samo mi već i stanovništvo”, kazao je Syles.

On je istakao da Vlada Kosova barem treba kazati vrijeme i rok kada će početi rješavati ove probleme.

“Štrajk će trajati 24 sata. Čekat ćemo nekoliko dana i ako Vlada ne odgovori, sastat će se Upravni odbor i donijeti mjere, koje uopće neće biti lake”, istakao je on.

Građani neće osjetiti posljedice

Također je naglasio da će danas raditi hitne službe i da stanovništvo neće osjetiti posljedice štrajka.

“Zahvaljujem se građanima što je danas, kao što možete vidjeti, kao da je nedjelja i ljudi su shvatili našu poruku i ne prave pritisak na nas. Hvala ljudima za ovo, a ja garantiram da će hitne službe raditi i niko neće imati posljedica zbog ovoga”, rekao je Syla.

U međuvremenu je iz Ministarstva zdravlja Kosova saopćeno da je štrajk nepotreban, jer se o većini pitanja koje je pokrenuo Sindikat već razgovaralo i razjašnjena su na zajedničkom sastanku održanom u martu u tom Ministarstvu.

“Kao što je već poznato, nacrt zakona o plaćama Vlada je povukla iz procedure slanja Skupštini do daljnjeg te će zainteresirane strane imati mogućnost iznijeti svoje stavove i pronaći odgovarajuće rješenje za sve kategorije, uključujući i zdravstvene radnike”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Što se tiče zahtjeva za povećanje plaća zdravstvenim radnicima, iz Ministarstva zdravlja naveli su da je to pitanje u nadležnosti Vlade, koja je najavila da će u narednim mjesecima o tome pregovarati sa socijalnim partnerima.

Izvor: Agencije