Kosovska rampa za makedonske proizvode

Vlada Makedonije pokušava uvjeriti Vladu Kosova da ukine mjeru zabrane uvoza nekih makedonskih proizvoda, uvedenu u četvrtak. Iz Prištine kažu kako je to reakcija zabrane za uslovljeni uvoz pšenice i brašna u Makedoniji. Od odluke Kosova veliku štetu trpi makedonska prehrambena industrija.

Od četvrtka Kosovo je spustilo rampu ne samo za konditorske proizvode, nego i za makedonsko mlijeko, konzervirano povrće i voće, alkohol, vina i duhan. Vlada u Skoplju tvrdi da je zabrana došla bez prethodne najave, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Mjeru koju je Vlada Republike Makedonije uvela za brašno, nije usmjerena prema jednoj državi, nego prema svim zemljama članicama CEFTA-e i ona je u suglasnosti sa regulativom CEFTA-e. Mjera, koju je preuzelo Kosovo, jednostrano je usmjerena prema Republici Makedoniji. Mi, u toku današnjeg dana, pokušavamo razgovorima da normaliziramo stvari i ukoliko u tome ne uspijemo moguće su sve opcije“, rekao je premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Makedonija je početkom sedmice ukinula mjeru o uslovljenom uvozu pšenice. Premijer je najavio da će ukinuti i mjeru za uslovljeni uvoz brašna, čim se stabilizira domaće tržište.

Veći prostor za druge proizvođače

Politička savjetnica u Ministarstvu za trgovinu i industriju Kosova Arta Istrefi kaže da je ovo treća godina uzastopno da Makedonija postavlja embargo na uvoz pšenice i brašna za Kosovo i da je zvanična Priština morala reagirati.

„Ove godine ta odluka je donesena 1. jula i odmah je zakazan sastanak CEFTA-e, na kojem su tim povodom reagirale sve države. Makedonija je obećala da će do 2. septembra povući svoju odluke. Nažalost, to se nije dogodilo. Kao kontramjeru Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo trgovine i industrije je odlučio da blokira niz makedonskih prehrambenih proizvoda, uključijuči i pšenicu“, kaže Arta Istrefi.

Odluke iz Skoplja i Prištine najviše bi mogle da pogode privrednike. U Privrednoj komori Makedonije kažu da će, ako zabrana potraje desetak dana, konditorska i duhanska industrija, izgubiti kosovsko tržište. Ovakvo stanje, napominju, otvara veći prostor za proizvođače iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Apeliramo na Vladu i resorna ministarstva da što brže pronađu način za dogovor sa kosovskom stranom, da ostvare susret da se ukine zabrana, zato što će posljedice biti velike“, kaže Vaso Ristovski iz Privredne komore Makedonije.

Makedonija bilježi suficit u razmjeni s Kosovom. U proteklih sedam mjeseci na Kosovo je izvezla robu u vrijednosti od 120 miliona eura, dok je uvozena roba u vrijednosti oko 12,5 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera