Kosovska skupština odbacila sud o OVK

Parlament Kosova nije usvojio amandmane koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju Specijalnog suda.

Za usvajanje je glasalo 75 poslanika, dok je za dvotrećinsku većinu bilo potrebno 80. Riječ je o ustavnim promjenama koje se tiču nadležnosti u kosovskom pravosuđu.

Specijalni sud bi se trebao baviti navodima da su pojedini bivši rukovodioci Oslobodilačke vojske Kosova počinili zločine tokom rata na Kosovu i neposredno nakon njega.

Osnivanje posebnog suda jedan je od preduvjeta za približavanje Kosova euroatlantskim integracijama, ali se njegovom osnivanju protive udruge veterana OVK, oporbene stranke te dio zastupnika vladajućih stranaka.

“Ovim optužbama bavili su se sudovi UNMIK-a, Haškog  tribunala, EULEX-a, i lokalni sudovi. Znači, ovo je peti put da se vodi istraga o tome jesu li pojedinci iz OVK počinili ratne zločine. Neki od vas mogu se pitati zašto će međunarodna zajednica potrošiti blizu tristo miliona eura na istragu o nekim pojedinim slučajevima ratnih zločina na Kosovu. Moram kazati da je nama potrebno da raščistimo ova nepravedna etiketiranja, upućena na račun Oslobodilačke vojske Kosova”, kazao je u skupštinskom izlaganju Hashim Thaci, zamjenik premijera Kosova.

Protivljenje opozicije

Vladajuća koalicija podržava osnivanje Suda, dok se opozicija dugo tome protivi.

“Specijalni sud u stvari je selektivan, jer se neće baviti ni jednim zločinom koji su počinile srpske snage na Kosovu, 274 masakra su počinjena u toku rata na Kosovu. Pronašli smo 550 masovnih grobnica naših građana, više od 12 hiljada je ubijeno, hiljade žena silovano, više od 120 hiljada kuća zapaljeno i uništeno. Ali, specijalni sud neće se baviti ni jednim od ovih nedjela koje sam spomenuo”, ocijenio je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Pred zgradom skupštine jutros je protestiralo blizu stotinu veterana OVK-a, koji su zajedno sa opozicionim strankama pozvali poslanike da ne podrže ustavne promjene, jer smatraju da će se na Specijalnom sudu suditi odbrambenom ratu Oslobodilačke vojske Kosova.

Istovremeno sa skupštinskim zasjedanjem, ispred zgrade je protestiralo blizu stotinu veterana OVK-a, koji se također protive osnivanju suda.

Poziv veterana

Zajedno sa opozicionim strankama, pozvali su poslanike iz vladajuće koalicije da ne podrže ustavne promjene. Smatraju da će se na Specijalnom sudu suditi odbrambenom ratu Oslobodilačke vojske Kosova.

“Neka idu u Beograd i neka sude Srbima, a ne nama, jer mi nismo kriminalci. Nismo mi otišli u Srbiju da vršimo genocid, mi smo se borili sa srpskom vojskom i branili smo našu zemlju”, kazao je Muhamet Kuka, veteran OVK.

Avni Ahmetaj iz Prištine donosi više informacija o osnivanju Specijalnog suda za ratne zločine. 

“U Specijalnom sudu, koji je zamišljen kao veće unutar kosovskog pravnog sistema, biće angažovane isključivo međunarodne sudije i tužioci, a sedište bi mu trebalo da bude van Kosova”, izvijestio je on.

U zakonu stoji da će se osnovati posebna veća pri svakom nivou sudskog sistema na Kosovu, na osnovnom, apelacionom, vrhovnom pa čak i ustavnom sudu.

“U okviru svoje nadležnosti, veće će imati primat nad svakim drugim sudom na Kosovu, a baviće se delima zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina koja su izvršena između januara 1998. i decembra 2000. godine”, javlja Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera