Kosovski general Rama: Vojska će biti po NATO standardima

Svi postavljaju pitanje zašto pravosudni organi do sada nisu preduzeli nikakve zakonske mjere u slučaju deportacije turskih državljana (AFP)

Kosovske snage bezbjednosti (KSB) su u potpunosti spremne da se transformišu u Oružane snage Kosova, tvrdi komandant tih snaga Rrahman Rama i dodaje da će kosovska vojska biti po standardima NATO-a i u službi svih građana.

U intervjuu za portal Indeksonline, Rama je rekao da je odavno došlo vrijeme da Kosovo ima svoju vojsku i da potrebu za njenim formiranjem ne treba dovoditi u pitanje.

“Vrijeme je da Kosovo ima svoju vojsku i svoje snage kao bilo koja demokratska država. Ne gradimo snage za napad, već snage zasnovane na NATO standardima koji će služiti građanima bez razlike. Ne mogu da cijenim posljedice, ali nije za diskusiju da li je neophodno da imamo oružane snage “, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, kada god da se glasa za zakon o transformaciji KBS-a, ta sila je spremna za njegovu implementaciju, te da, kako kaže, već postoje planovi i obaveze tih snaga.

On, međutim, nije želio da komentariše stav Srpske liste po tom pitanju, koja odbija formiranje vojske bez ustavnih promjena.

Za reformu vojske potrebna ustavna reforma

“To je više političko pitanje. Što se tiče KBS-a, kad god se donese odluka, mi smo spremni da je sprovedemo. Naši planovi su dugoročni, srednjoročni i kratkoročni. Napravili smo planove za novu misiju i kada se donese odluka mi smo spremni da je sprovedemo i počnemo sa našim planovima i obavezama”, rekao je on.

Formiranje kosovske vojske Rama vidi kao izazov oko kojeg treba da postoji kordinacija u skladu sa internim i eksternim faktorima.

Nacrt zakona o vojsci Kosova pripremio je predsjednik Hashim Thaci još u martu, ali je on kasnije povučen.

Indeksonline navodi da su predstavnici Srba ti koji su tada izjavili da neće glasati za vojsku bez ustavnih promjena.

To su podržali Evropska unija i Sjedinjene Države. 

Ovakav stav Srpske liste je isti i danas, navodi portal.

Izvor: Agencije