Kosovski plivači na prvom velikom takmičenju

Sportisti sa Kosova se, i poslije sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti, i dalje suočavaju sa teškoćama da učestvuju u međunarodnim takmičenjima.

Ipak, u posljednje vrijeme nekoliko međunarodnih sportskih asocijacija je primilo Kosovo u svoje članstvo, nakon što je to učinio i Međunarodni olimpijski komitet.

Ove sedmice kosovski plivači su učestvovali na svom prvom svjetskom prvenstvu, održanom u ruskom Kazanju.

Iako se Rusija snažno protivi kosovskoj nezavisnosti i ne priznaje kosovski pasoš, za ovo prvenstvo su napravili izuzetak. Plivači sa Kosova koji su učestvovali u takmičenju, oduševljeni su.

Za Meritona Veliua tek što se završilo učešće na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Rusiji, a već je počeo sa pripremema za sljedeće takmičenja. Kaže da je za njega nastup u Rusiji bio specifičan.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo jer ja sam bio prvi koji je predstavio Kosovo na ovom Svjetskom prvenstvu. Ne mogu da opišem osjećaj. Bilo je vrlo emotivno jer je to bio prvi put da je Kosovu bilo dozvoljeno da se takmiči na prvenstvu svijeta u plivanju”, priča Veliu.

Nedostaju im bazeni

Februara ove godine, Kosovo je službeno postalo član Međunarodne plivačke federacije FINA.

Prvi međunarodni nastup plivača sa Kosova, prema riječima instruktora plivanja Nusreta Morine, trebalo bi da bude motivacija mladima da se počnu baviti ovim sportom.

“Jedina motivacija za naše mlade ljude da nastave sa plivanjem je učešće kosovskih plivača u međunarodnim takmičenjima. Isto važi i za druge sportove. Novim generacijama treba inspiracija, a učešće Kosova na Svjetskom prvenstvu je velika motivacija”, smatra Morina.

Flaka Pruti također se takmičila u Rusiji. Ova 16-godišnjakinja kaže da Kosovu još uvijek nedostaju osnovni uvjeti za razvoj ovog sporta.

“Naučila sam mnoge nove stvari u toku prvenstva. To je bila odlična prilika da vidimo gdje stojimo. Sada znam da je pred nama dug put. Nemamo dobre uslove za trening, zatvorene ili otvorene olimpijske bazene, ali sigurna sam da će vremenom sve biti u redu”, navodi Pruti.

Sa njenim riječima slaže se i kosovski selektor Enver Hajredini. Treninge mora da vodi u privatnim bazenima.

“Država mora da uradi mnogo više. Treba nam bar još pet bazena u Prištini, a jedan od njih mora da bude olimpijskih dimenzija. Mi treniramo u bazenu od 25 metara i nemamo mogućnosti da treniramo na 50 metara. I to je ono što nam treba da se pripremimo za Olimpijske igre”, ukazuje Hajredini.

Kosovski reprezentativci ponovo će odmjeriti snage sa najboljim svjetskim plivačima iduće godine u Riju. Za njih će to biti novi izazov za bolji rezultat.

Izvor: Al Jazeera