Kosovski Srbi deblokirali prijelaz Jarinje

Srbi sa sjevera Kosova ostaju ustrajni u tome da ne prihvataju uspostavu granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku (Tanjug)

Srbi iz četiri općine sa sjevera Kosova odlučili su u petak na zajedničkoj sjednici privremeno prekinuti proteste i omogućiti nastavak radova na administrativnom prijelazu Jarinje, ali su naglasili da se ne slažu s primjenom sporazuma Prištine i Beograda o zajedničkom upravljanju (IBM) na prijelazima Jarinje i Brnjak, javili su  beogradski mediji.

Zajednička sjednica četiri skupštine općina sjevera Kosova počela je u petak ujutro u Leposaviću, a odluka je usvojena jednoglasno, nakon što su prije glasanja sjednicu napustili zastupnici Srpske radikalne stranke, prenosi agencija Fena.

Usvojeno je stajalište da Srbi s kosovskog sjevera od Vlade Srbije očekuju obustavu započetih radova na Jarinju i da općine i građani sa sjevera Kosova ostaju ustrajni u tome da ne prihvataju uspostavu granica sa Srbijom na Jarinju i Brnjaku, kao ni institucije iz Prištine, a da se “sva otvorena pitanja moraju rješavati nenasilnim i političkim sredstvima u okviru Rezolucije UN 1244”.

Slobodno kretanje
 
Zaključke Vlade Srbije od šestog decembra Srbi sa sjevera Kosova shvataju kao pisano jamstvo države za slobodno kretanje robe i građana sjevera Kosova, preko prijelaza Jarinje i Brnjak dok ne bude postignut konačan dogovor.

U usvojenom dokumentu na zajedničkoj sjednici četiri srpske općine sjevera Kosova istaknuto je i da se od Narodne skupštine Srbije očekuje da “potvrdi jamstvo Vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju”.

Od državnih tijela zahtijeva se da omoguće “puno sudjelovanje Srba s Kosova i Metohije u izradi platforme i utvrđivanja zajedničke politike o pokrajini”.

Komentirajući proteste Srba iz sjevernih kosovskih općina i situaciju na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je po povratku iz Brisela, gdje je šestog decembra razgovarao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, da se postojeće stanje na prijelazima s Kosovom “neće mijenjati” i ocijenio da Srbi nemaju razloga za proteste.

Dačić je istaknuo da će, ako jamstvo o režimu na administrativnim prijelazima koje je dobio u Briselu ne budu poštovano, “Srbija istog trenutka suspendirati sporazum”.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton saopćila je petog decembra da je s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Briselu dogovoreno da će probna primjena sporazuma o integriranom upravljanju graničnim prijelazima početi na dva prijelaza 10. decembra, a da će još dva prijelaza biti otvorena do kraja godine.

Izvor: Agencije