Kosovski Srbi protestuju zbog carina

Prelaz je blokiran kamionima i ličnim automobilima (EPA)

Srbi sa sjevera Kosova zapriječili su u petak ujutro put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku i onemogućili kolonu Evropske pravosudne misije (EULEX), carinika i kosovske pogranične policije da dođe do prelaza Brnjak.

Srbi se protive prisutnosti kosovskih carinika i pogranične policije na prelazima prema Srbiji i insistiraju na tome da naplata carina i taksija uđe u porezni sistem Srbije, a ne kosovskog budžeta, kako je to protumačila Priština nakon što je formiran Fond za sjever Kosova, u koji bi se, prema dogovoru iz Brisela, trebali slijevati prihodi od carina i taksi za visokotarifnu robu.

Kako izvještavaju beogradski mediji, put ka prelazu Brnjak je od ranog jutra dijelom blokiran naizmjeničnim preprekama od kamiona i ličnih automobila, a organizatori i sudionici ove protestne blokade propuštaju sva vozila osim onih koja prevoze kosovske carinike i policiju.

Poseban fond

Na sličan način isti je put bio dijelom zapriječen i u četvrtak ujutro, kada su lokalni Srbi spriječili dužnosnike EULEX-a i kosovske policije da stignu na integrisani prelaz Brnjak.

Situacija je slična i u opštini Zvečan, u mjestu Rudare, kad su zaustavljena vozila EULEX-a koja su se kretala ka prelazu Jarinje.

Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) s Prištinom je sklopila prethodna srbijanska Vlada, a promjenom vlasti nakon majskih izbora 2012. preuzela ga je i primijenila nova Vlada na čelu s premijerom Ivicom Dačićem.

Tokom dijaloga dvojice premijera – kosovskog, Hashima Thacija i srbijanskog, Ivice Dačića, pod pokroviteljstvom Brisela, usaglašeno je da se utemelji poseban fond u koji će se uplaćivati carine i takse za robu naplaćenu na dva prelaza na sjeveru Kosova – Jarinju i Brnjaku.

Nakon što je Priština javila da će novac iz fonda biti distribuiran kroz kosovski budžet, Srbi sa sjevera su se usprotivili i odlučili na proteste.

Čelnici lokalnih uprava u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova zahtijevaju da im srbijanski premijer i predsjednik objasne što je sve dogovoreno tokom pregovora u Briselu.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Dejan Pavićević u petak je medijima u toj zemlji rekao da je sporazum o Fondu za sjever Kosova “vrlo jasno postavljen i nedvosmislen” o tome kako će se novac prikupljati i distribuirati.

On je objasnio da će fondom upravljati po jedan predstavnik EU-a, Srba sa sjevera Kosova i Albanaca, a u slučaju nesuglasja presudan će biti glas EU-a.

Naglašavajući da je “Evropska unija  prihvatila ulogu medijatora i samim tim garanta svih sporazuma” koji su postignuti ili će biti postignuti, Pavićević je rekao kako Unija to sad treba i pokazati.

“Unija mora jasno stati iza onoga što je dogovoreno i insistirati na tome. Drugačije mi nećemo prihvatiti da se implementira ovaj sporazum”, rekao je on.

Izvor: Agencije