Kotzias u posjeti SAD-u, među temama i Makedonija

Šef grčke diplomatije će ove sedmice boraviti u zvaničnoj posjeti SAD-u (EPA)

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias boravi u zvaničnoj posjeti SAD-u, koju će započeti sastankom sa američkim kolegom Michaelom Pompeom u Washingtonu, dok je za 24. i 25. maj planiran susret u New Yorku sa šefom makedonske diplomatije i specijalnim izaslanikom UN-a za pitanje imena Makedonije.

U fokusu Kotziasovog sastanka sa Pompeom bit će pitanja od bilateralnog i regionalnog značaja s naglaskom na razvoj situacije u istočnom Mediteranu, a predviđen je i sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Wessom Mitchelom, navodi ANA.

Prema diplomatskim izvorima, Grčka je visoko na agendi novog rukovodstva američkog State Departmenta koji priznaje geopolitičku ulogu Grčke kao faktora stabilnosti u širem regionu Balkana i jugoistočne Evrope.

Planirano je i da se Kotzias, tokom posjete SAD-u, sastane sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom i predstavnicima Kogresa, dok će se u New Yorku sastati sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Kipar i Makedonija

Guterres i Kotzias će razgovarati o najnovijem razvoju događaja kad je riječ o kiparskom pitanju, kao i o pregovorima o imenu Makedonije.

Novi trilateralni sastanak o imenu bivše jugoslovenske republike bit će održan u četvrtak i petak u New Yorku, uz učešće Kotziasa i makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova, kao i specijalnog posrednika UN-a za pitanje imena Makedonije, Matthewa Nimetza, navodi grčka agencija.

Ministarstva vanjskih poslova Grčke i Makedonije ranije danas su najavila taj trilateralni sastanak u New Yorku.

Posljednja šansa

Predstojeći sastanak bi mogao biti posljednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije, ocjenjuje grčki dnevnik To Vima.

“Ovaj sastanak je veoma važan i mogao bi da ima ključnu ulogu u pregovorima. Vjerovatno bi mogao da pruži posljednju priliku da se postigne napredak nakon “neuspjeha” sa prijedlogom o “Ilindenskoj Makedoniji” i da se strane vrate na pet prijedloga koje je predložio Matthew Nimetz”, piše grčki list.

Kako To Vima navodi, dominiraju dva prijedloga – “Nova Makedonija” i “Gornja Makedonija” pa će se vjerovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.

Izvor: Agencije