Kouchner: Francuska duguje izvinjenje Ruandi

Kouchner tvrdi da je intervencija UN-a na Kosovu bila jedna od uspjeha svjetske organizacije (Al Jazeera)

Bernard Kouchner, bivši ministar vanjskih poslova Francuske, izjavio je za Al Jazeeru da bi se Francuska trebala izviniti za svoju ulogu u genocidu u Ruandi.

Kouchner je bio ministar vanjskih poslova u vladi Nicolasa Sarkozyja. Suosnivač je Ljekara bez granica (MSF) i bivši šef misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

Ovo je prvi put da jedan visoki francuski političar i bivši član Vlade, da ovako javno priznanje.

Kouchner je rekao novinaru Al Jazeere, Mehdiju Hasanu, da iako u Ruandi „francuski vojnici nikoga nisu ubili“, Francuska je „tri godine“ obučavala vojnike u Ruandi, a neki od njih su počinili masakr.

Kouchner, koji je 1994. godine svjedočio genocidu u Ruandi kao doktor, rekao je da je kasnije, kao francuski ministar vanjskih poslova, „izvršio svoju dužnost“ prema toj zemlji uspostavljanjem odnosa i organiziranjem posjete Sarkozyja Ruandi u februaru 2010. godine, što je bila prva posjeta francuskog predsjednika od genocida.

Povećana je napetost između Ruande i Francuske zbog tragičnih događaja prije 20 godina. 

Predsjednik Ruande Paul Kagame u intervjuu za časopis Jeune Afrique, direktno je okrivio Francusku za ubistva, osuđujući „direktnu ulogu Belgije i Francuske u političkoj pripremi genocida i sudjelovanju Francuske u izvršenju genocida“.

Belgija se izvinila za svoju ulogu u genocidu, dok Francuska nije.

‘UNMIK zaustavljao masakr Srba na Kosovu’

Kouchner je u intervjuu također rekao da se žestoko protivio službenoj posjeti libijskog predsjednika Muammera Gaddafija 2007. godine, te da je „odbio sastati se sa Gaddafijem“.

Na pitanje Hasana zašto je ostao u vladi ako se toliko protivio toj posjeti, Kouchner je objasnio da njegova odluka predstavlja „kontradikciju u politici“.

Kouchner, koji je bio šef UNMIK-aod 1999. do 2001. godine, opovrgnuo je izvještaj Amnesty Internationala iz 2013. godine, koji je optužio UNMIK da nije uspio „istražiti otmice i ubistva kosovskih Srba poslije sukoba od 1998. do 1999. godine“.

„Amnesty International je sjedio i nije ništa radio“ dok „smo mi zaustavljali masakr“, rekao je Kouchner.

Branio je intervenciju na Kosovu, nazivajući je „jednom od uspjeha UN-a“.

Komentarišući koncept humanitarne intervencije i „prava miješanja“, Kouchner, koji se smatra jednim od tvoraca te doktrine, rekao je da je „bolje spasiti jedan život, nego ništa ne činiti“, te da je on „uvijek na strani žrtve“.

Kouchner je također rekao da vjeruje da „Vijeću sigurnosti UN-a trebaju reforme“ koje će uključiti više afričkih, latinoameričkih ili azijskih članica, te da UN treba osigurati budućnost doktrine Odgovornost da se zaštiti (R2P).

Izvor: Al Jazeera