Oglasi

Kovač: Hrvati su gotovo nestali u Republici Srpskoj

Hrvatski šef diplomatije ocijenio da je progon 190.000 Hrvata iz tog bh. entiteta tragedija koja se nikada ne smije zaboraviti.
Biskup Komarica pozvao predstavnike Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine da vode više računa i o Hrvatima koji žive na području RSAl Jazeera - Arhiva

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za povratak Hrvata u bh. entitet Republika Srpska, ocjenjujući u razgovoru s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom da je progon 190.000 tamošnjih Hrvata tragedija koja se nikada ne smije zaboraviti.

"Mi se zalažemo za povratak Hrvata u ovaj dio Bosne i Hercegovine. Naša je dužnost da pomažemo Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a napose u ovome dijelu Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati gotovo nestali", rekao je na konferenciji za novinare nakon susreta s Komaricom u Banoj Luci.

Pozvao je Hrvate u RS-u na ostanak te povratak na prijeratna ognjišta.

'Golemi gubici u RS-u'

"Ja sam ohrabrio sve hrvatske ljude da ovdje ostanu i budu aktivni prema institucijama u ovome dijelu Bosne i Hercegovine, u RS-u, kako bi se ostvarila njihova prava, napose pravo na povratak u ovaj dio Bosne i Hercegovine", dodao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Nazvavši biskupa Komaricu "starim prijateljem", Kovač je ocijenio da su Hrvati u RS-u pretrpjeli goleme gubitke.

"Prije rata bilo ih je oko 200.000, a danas ih ima oko 10.000. To je tragedija koja se nikada ne smije zaboraviti", rekao je, kako prenosi Hina.

Kovač je ponovno ponovio da Hrvatska podržava napredak Bosne i Hercegovine na putu prema Europskoj uniji, što je prenio bh. kolegi, te najavio da će se ugovor o europskom partnerstvu Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisati prije ljeta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.