Kovač: Javljaju se dežurni huškači iz Srbije

Srbija će morati omogućiti žrtvama rata pristup pravosuđu, kazao je Kovač (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Miro Kovač je odbacio najnovije optužbe ministra rada u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, koji je stanje u Hrvatskoj uporedio s NDH.

“Opet se javljaju dežurni huškači i bukači iz susjedstva, opet se žele miješati u naše hrvatske unutarnje stvari, žele mijenjati povijest”, rekao je Kovač, komentirajući izjavu Vulina, koji je optužio hrvatskog ministra unutrašnjih poslova Vlahu Orepića da Hrvatsku pretvara u NDH, javlja Hina.

Orepić je nedavno izjavio da bi, izbrišu li se sva lažna prebivališta, srpska manjina u Vukovaru pala ispod 30 posto i izgubila pravo na dvojezične natpise, odnosno na ćirilicu.

“Kolikogod malo Srba živelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za hrvatsku vladu”, izjavio je u nedjelju Vulin povodom izjave hrvatskih zvaničnika da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru “više neće imati uporište za korištenje ćirilice”.

“U Nezavisnoj državi Hrvatskoj su postojali takozvani rasni zakoni na osnovu kojih ste mogli da ubijete ili opljačkate Srbina, Jevreja ili Roma i bojim se da je ovo najava rasnih zakona kao u NDH. Kada jednu naciju optužite da krši zakon i da laže, onda vi najavljujete donošenje tih zakona”, rekao je Vulin, a javlja Tanjug.

“Ako su rasni zakoni budućnost jedne evropske zemlje, onda moramo da se zapitamo kakva je to Evropa i da li Evropa uopšte misli da može da privuče bilo koga, pa i Srbiju, takvom politikom”, dodao je on.

Zabrinutost Srbije

Vulin je kazao da Srbija, kada je upozoravala na povratak ustaštva, nije to govorila zato što joj se ne sviđaju nečije pjesme ili način na koji se paradira Kninom, već zato što se to završi time da je problem što Srbi pišu ćirilicom i što uopće žive u Hrvatskoj.

“Umesto da ministar sprovede zakon i omogući Srbima da pišu ćirilicom, on traži zakonska rešenja da Srbi ne pišu svojim pismom. To je nešto što izaziva veliku zabrinutost u Vladi Srbije i to je nešto što bi moralo da zabrine i EU”, rekao je Vulin.

Kovač je kazao novinarima: “Doći će vrijeme kada će Srbija morati shvatiti što je činjeno u njeno ime devedesetih godina, da se rat nije vodio na njezinom području nego na području Republike Hrvatske i sve dok to ne bude slučaj neće biti sreće”.

Po Kovačevim riječima, Srbija će se morati suočiti sa sobom i sa svojom ulogom u ratu na prostoru Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a isto tako, ne smije biti zaboravljen ni rat vođen protiv Slovenije.

‘Srbija neka se bavi sama sobom’

Na novinarsku opasku kako politički zvaničnici iz Srbije sve češće optužuju Hrvatsku, a hrvatska diplomatija, kako se izrazio novinar, kao da šuti, Kovač je kazao kako je hrvatska diplomatija vrlo jasna. “Mi jasno poručujemo Srbiji neka se bavi sama sobom,” rekao je.

Istakao je kako Srbija sada ima šansu u okviru procesa približavanja Evropskoj uniji “sebe promijeniti”, pogotovo na području poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe.

“Mi smo sve ono što je za Hrvatsku važno i što će biti važno za transformaciju Srbije ugradili u taj proces. Znači, Srbija će morati promijeniti svoj zakon (o univerzalnoj jurisdikciji)  i neće moći biti mini-Hag,” poručio je Kovač.

Dodao je kako će Srbija morati omogućiti žrtvama rata pristup pravosuđu. “Morat će, isto tako, zajedno s nama, tragati zajedno za nestalima i posmrtnim ostacima. Morat će surađivati s našim sudom i isto tako izručiti one ljude koji su optuženi,” rekao je Kovač.

Kako je dodao, za Hrvatsku je pozitivno da Srbija sada krene u proces približavanja Evropskoj uniji i ispunjavanje svih tih obveza koje se tiču i Hrvatske.

Izvor: Agencije