Kovač: Privilegija i čast igrati prvi meč SP

Kovač: Ponosni smo što ćemo igrati meč protiv Brazila, čeka nas nevjerojatna atmosfera i dat ćemo svoj maksimum (AFP)

Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Niko Kovač je izjavio kako je ponosan što će njegova selekcija igrati prvi meč Svjetskog prvenstva protiv domaćeg Brazila, te istakao kako će oni sigurno dati sve od sebe.

“Odmah nakon ždrijeba smo kazali kako je igranje na otvaranju Mundijala privilegija i čast za svaki tim”, kazao je Kovač reporterima, prenosi agencija AFP.

On je govorio u brazilskom Florianopolisu, gdje boravi zajedno sa selektorima ostalih reprezentacija učesnica SP-a na radionici Svjetske nogometne asocijacije.

“Ponosni smo što ćemo igrati taj meč [protiv Brazila]. Čeka nas nevjerojatna atmosfera i dat ćemo svoj maksimum kako bismo predstavili Hrvatsku svijetu u najboljem svjetlu”, dodao je selektor “Vatrenih”.

Istakao je kako će otvaranje Mundijala 12. juna u Sao Paolu biti veliki pritisak za domaćina.

“Brazil će imati ogromnu podršku, ne samo na stadionu, već i od 200 miliona gledatelja putem TV-a. Taj pritisak na domaćina, istovremeno, može biti naša prednost.”

Favorit turnira

Pored ove dvije selekcije, u grupi A se nalaze još Kamerun i Meksiko.

“Brazil nije favorit samo u skupini, već i na cijelom turniru, a za drugo mjesto, koje vodi u nastavak takmičenja, borit će se preostala tri tima. Riječ je o jakim ekipama, koje, kao i sve, imaju dobre i loše strane. Dobro smo ih izanalizirali i dobro ćemo se pripremiti”, istakao je bivši kapiten Hrvatske.

Hrvatima je najbolji plasman na nekom SP-u bilo treće mjesto 1998. godine u Francuskoj, dok na posljednjem u Južnoj Africi nisu nastupali.

Izvor: Agencije