Kovač u Izraelu: Hrvatska nije zemlja rastućeg fašizma

Kovač je naglasio da se protiv ekstremizma treba boriti dolazio on s lijeve ili desne strane (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u posjeti Jerusalemu odbacio je percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma.

On je na predavanju članovima Izraelskog vijeća za vanjske poslove Svjetskog jevrejskog kongresa, a uoči susreta sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom, rekao da je Hrvatska uspješna priča.

“Specifičnost je hrvatske tranzicije iz komunizma u demokraciju zapadnog tipa, što se za razliku od istočne Europe odvijala u doba ratne agresije”, rekao je Kovač, a prenosi Hina.

Evropske vrijednosti

Istakao je da Hrvatska ne može jednostavno prihvatiti ideju stranih novina o rastućem ekstremizmu u istočnoj Evropi i dodao: “No, moramo biti oprezni i odgovorni”.

U preambuli hrvatskog Ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam i komunizam, rekao je Kovač.

“Doista čvrsto odbacujem percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma”, rekao je Kovač odgovarajući na pitanje Efraima Zuroffa, direktora jerusalemskog Centra Simon Wiesenthal.

“Činjenice govore drugačije” kazao je Zuroff, koji je u februaru tražio smjenu ministra kulture Hrvatske Zlatka Hasanbegovića i ponovio taj zahtjev, ocijenivši da je ministar kulture nostalgičan prema ustaškom režimu.

“Zahvaljujem na vašem doprinosu jer vi obavljate monitoring i to je ključno, jer nam time pomažete”, rekao je Kovač i naglasio da se protiv ekstremizma treba boriti dolazio on s lijeve ili desne strane.

“Kao ministar kulture (Hasanbegović) nije nikad rekao bilo što što se ne uklapa u vrijednosti današnje Europske unije ili hrvatske vrijednosti”, dodao je Kovač.

Odvojene komemoracije

Ministar Hasanbegović je u gostovanju na Al Jazeeri odbacio kritike Efraima Zuroffa. Neutemeljenim je ocijenio optužbe da “trivijalizira zločine Nezavisne Države Hrvatske”.

Kazao je da “osoba koja je izrijekom negirala genocid u Srebrenici nema moralno pravo biti arbitrom hrvatske politike ili odnosa u hrvatskoj politici ili javnom životu”.

Centar Simon Wiesenthal je jevrejska međunarodna nevladina organizacija, koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Koordinacija jevrejskih općina, Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca Hrvatske održali su ove godine komemoracije za žrtve koncentracionog logora u Jasenovcu odvojeno od službene kako bi upozorili hrvatske vlasti da je u zemlji prisutna relativizacija ustaštva, pokušaj umanjenja razmjera zločina i revizije historije.

Izraelska ambasadorica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman u aprilu je kao pokušaj selektivnog prikazivanja historije ocijenila film Jakova Sedlara “Jasenovac-istina” kojim se, po njenoj ocjeni, pokušavaju umanjiti razmjere ustaških zločina.

Na pitanje o povratu jevrejske imovine, u čemu nema napretka prema riječima jedne političarke, ministar Kovač je odgovorio da se zauzima za osnivanje fondacije u kojoj bi bili predstavnici dvije strane i zatražio izraelsku stranu da ih upozna s iskustvima povrata iz drugih zemalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije