Kovačević: Nekada su najbolji treneri radili sa djecom

Kovačević: 'Naš tim pokazao je dosad da posjeduje kvalitet koji će uz maksimalno zalaganje svakog pojedinca dati dobre rezultate' (Anadolija)

Uspješan start košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, koje će biti održano od 31. augusta do 15. septembra 2019. u Kini, i prva pobjeda nad velesilom Rusijom u historiji, sljedeća utakmica protiv Belgije u borbi za plasman na najjaču planetarnu smotru, pripreme bh. državnog tima, podrška nadležnih državnih organa Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine bili su povod za intervju s direktorom muških reprezentacija Sinišom Kovačevićem (39).

Dugogodišnji bh. reprezentativac, koji je nastupao na tri seniorska evropska prvenstva (2001, 2003. i 2005), i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, Budućnosti, Igokee, Bosne, Borca i Vojvodine govorio je i o ponajboljim košarkašima Bosne i Hercegovine Mirzi Teletoviću i Jusufu Nurkiću, koji ne mogu igrati za državni tim zbog odluke rukovodstva NBA lige da ne dozvoli nastup profesionalcima iz najjače svjetske lige u kvalifikacijama, kvalitetu selekcija s područja nekadašnje Jugoslavije, trijumfu Slovenije na ovogodišnjem Eurobasketu.

  • Šta je bilo presudno za veliki trijumf Bosne i Hercegovine nad Rusijom, četvrtoplasiranom ekipom s ovogodišnjeg Eurobasketa?

Prije svega velika želja i požrtvovanost igrača, te sjajna taktika selektora Duška Vujoševića i njegovog stručnog štaba. Osim toga, imali smo i ogromnu podršku navijača, koji su nam frenetičnim bodrenjem ulijevali snagu da istrajemo do pobjede nad favorizovanim protivnikom. Na kraju smo zajedno sa navijačima proslavili važnu pobjedu.

  • Kako biste prokomentarisali dosadašnji učinak bh. selekcije, koja zauzima drugo mjesto s tri boda iza prvoplasirane Francuske sa četiri boda u grupi E kvalifikacija za SP 2019. u Kini?

Mislim da je za početak učinak dobar, ali kako je tek početna faza, treba sačekati i naredne utakmice. Naš tim pokazao je dosad da posjeduje kvalitet koji će uz maksimalno zalaganje svakog pojedinca dati dobre rezultate u daljem toku kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo. Važno je da zdravstveno stanje igrača bude povoljno kako bi stručni štab imao na raspolaganju najbolji tim koji će odgovoriti postavljenim zadacima.  

  • Smatrate li da Bosna i Hercegovina može pobijediti Belgiju kod kuće 22. februara 2018. u trećem kolu i u preostale tri utakmice izboriti plasman u sljedeću fazu kvalifikacija za Mundobasket?

Svi se nadamo pobjedi protiv reprezentacije Belgije i eventualnom prolasku u posljednju fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. Igramo još dva puta protiv Belgije, gostujemo kod Rusije i dočekujemo Francusku. Jasno je da nećemo imati lagan zadatak kako bismo bili među prve tri ekipe u prvom krugu kvalifikacija, što bi nam omogućilo plasman u završnicu borbe za SP. Posebnu pažnju posvetićemo prvoj narednoj utakmici sa Belgijom, jer je ona za nas najvažnija u ovom trenutku.

  • Je li Košarkaški savez Bosne i Hercegovine u kontaktu s Jusufom Nurkićem i Mirzom Teletovićem i koliki je hendikep njihov izostanak s obirom na to da je NBA liga zabranila košarkašima iz tog takmičenja da nastupaju za državne selekcije u kvalifikacijama?

Savez trenutno nije u kontaktu sa Teletovićem i Nurkićem, a sigurno je veliki hendikep njihov izostanak. Reprezentacija bi, bez ikakve sumnje, bila jača sa ovom dvojicom vrhunskih košarkaša, te bi, uz postojeći kvalitetan igrački kadar, bila motivisana za postizanje što boljeg rezultata.

  • Ima li KSBiH podršku nadležnih državnih organa?

To je pitanje za Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Koliko je meni poznato, postoji određena finansijska podrška, ali ona nije ni blizu onolika kolika bi trebala da bude, imajući u vidu koliko zemlje u regionu izdvajaju sredstava za potrebe svojih reprezentacija. Očekivati je da će košarkaške selekcije u narednom periodu naići na veće razumijevanje i značajniju finansijsku podršku nadležnih organa.

  • Šta nedostaje reprezentaciji Bosne i Hercegovine?

Uzimajući u obzir grupu igrača koja se pripremala i igrala u prve dvije utakmice kvalifikacija protiv Rusije i Francuske, smatram da imamo dobru bazu koja uz još veće angažovanje i kontinuiran rad može prirediti lijepe trenutke navijačima bh. reprezentacije. Vjerujem da se bh. tim neće zaustaviti na iznenađujućoj pobjedi nad Rusijom nego da će njom dobiti još veće samopouzdanje i podsticaj za naredne mečeve kako bi ostvarivao nove pobjede.

  • Kada i gdje su planirane pripreme bh. državnog tima za nastavak kvalifikacija za SP?

Za februarski ciklus, u kojem igramo protiv Belgije na domaćem terenu 22. februara i tri dana kasnije protiv Rusije na gostovanju, planirano je okupljanje u Sarajevu. Imamo vremena da se kvalitetno pripremimo za naredne utakmice, a prethodno ćemo nastojati da što bolje analiziramo Belgiju, kao i Rusiju, sa kojom smo već odmjerili snage u Skenderiji. Uoči završnice prvog kruga kvalifikacija pripreme ćemo obaviti krajem juna u Tuzli. Moramo se dobro pripremiti za tešku utakmicu sa Francuskom 29. juna kod kuće i duel sa Belgijom u gostima 2. jula, kojim se završava prvi krug kvalifikacija.

  • Jeste li iznenađeni osvajanjem zlatne medalje Slovenije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu?

Malo sam iznenađen prvom zlatnom medaljom Slovenije na šampionatu Starog kontinenta. Pred početak prvenstva selekcija Slovenije nije spadala u najuži krug favorita za osvajanje jedne od medalje, ali je odigrala vrhunsko prvenstvo, koje je okončala bez poraza, što je potvrdilo njenu dominaciju. U prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da je Slovenija, nakon Litvanije na Evropskom prvenstvu 2003, prva reprezentacija koja je do zlatne medalje pobijedila sve protivnike.

  • Šta mislite o snazi selekcija Srbije, Hrvatske i Crne Gore?

Srbija ostvaruje odlične rezultate na velikim takmičenjima posljednjih godina. Nakon srebrne medalje na Ljetnim olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru zauzela je drugo mjesto na posljednjem Eurobasketu, potvrdivši kontinuitet uspjeha. Mada je nastupio oslabljen, bez nekoliko izvanrednih igrača, tim selektora Aleksandra Đorđevića iskazao je zrelost i snagu, te osvojio srebrno odličje. Što se tiče Hrvatske, ova selekcija ne bilježi značajnije rezultate, mada posjeduje dobar roster igrača. Hrvatska će nastojati konsolidovati redove u kvalifikacijama za SP, u kojima je startovala sa dva poraza. Kao i Hrvatska, koja je poražena od Rusije, tako je i Crna Gora izgubila u osmini finala Eurobasketa od Latvije. Predstoje joj teške utakmice u kvalifikacijama za SP.

  • Kada će se timovi iz naše regije oslanjati više na stvaranje igrača iz omladinskih pogona, poput Bosne i Partizana nekada, i koji je način da se dođe to toga?

Nekada su najbolji treneri radili sa djecom, a i takmičenja su bila mnogo kvalitetnija. Danas, u nedostatku finansijskih sredstava, većinom je sve improvizacija, što se najviše odražava na mlade igrače. Ipak, ima klubova koji se trude i dosta ulažu u mlađe selekcije, te im se to na kraju i isplati.

Izvor: Al Jazeera